Skip to the main content

EDIFACT

EDIFACT
Interoperabiliteitsmodel
Informatie
Type
Structuur- en communicatiestandaard
Zorgdomein
Eerstelijn, Tweedelijn
Zorgprofessional
Apotheker, Huisarts, Laborant, Medisch specialist, Paramedicus, Patholoog, Radioloog
Implementatiestatus
In gebruik
Adoptiegraad
Korte beschrijving

EDIFACT is een internationale standaard dat als doel heeft berichten te definiëren.

Beheerder (NL)
Beheerder (INT)
Licentie nodig
Nee
Jaar van uitgave
1987
Normering
ISO 9735
Wikipedia NL/EN

EDIFACT staat voor Electronic Data Interchange For Administration, Commerce and Transport. Deze standaard is ontwikkeld vanuit de UNECE (United Nations Economic Commission for Europe). Belangrijkste doelstelling van EDIFACT is om berichten te definiëren. Deze berichten kunnen via netwerken zoals OZIS of ZorgMail worden verstuurd.

Communicatie

EDIFACT heeft zijn oorsprong in de business-to-business wereld voor bijvoorbeeld orders en facturen. EDIFACT-berichtenverkeer wordt in de Nederlandse zorg gebruikt in de communicatie tussen de eerste en tweede lijn en binnen de eerste lijn zelf. Hiervoor zijn sinds 1989 diverse berichten ontwikkeld zoals: patiëntmutatiebericht, specialistenbrief, laboratoriumrapportbericht, radiologierapport, receptberichten en overdrachtsbericht. Nictiz beheert de meeste EDIFACT-berichten.

Structuur van EDIFACT

De recentere EDIFACT-berichten in de zorgsector in Nederland zijn gebaseerd op MEDEUR. MEDEUR staat voor MEDisch Elektronisch Uitwissel Record. Het is een generiek EDIFACT-bericht dat veel medische gegevens kan bevatten. Met EDIFACT worden berichten rechtstreeks geadresseerd en verstuurd naar een andere zorgverlener. Elk medisch domein heeft zijn eigen berichtopmaak. Voor domeinen waarin elektronisch informatie wordt uitgewisseld, maar waarvoor geen specifieke opmaak is gedefinieerd, bijvoorbeeld microbiologie, wordt een EDIFACT-bericht met vrije tekst gebruikt. EDIFACT is als standaard alleen bedoeld voor platte tekst zonder opmaak. Voor andere vormen zoals HTML, RTF, binaire gegevens, afbeeldingen en PDF leent EDIFACT zich niet.

Berichtniveaus

De EDIFACT-standaard beschrijft onder andere de structuur, scheidingstekens en compressie van de berichten. Een bericht heeft de volgende niveaus:

  • ​Interchange:​ een interchange bevat één of meerdere messages (berichten).
  • Message: een message is opgebouwd uit meerdere segmenten.
  • Segment: elk segment is op een logische manier opgebouwd uit data-elementen.
  • Data-element:een data-element kan een enkelvoudig of een samengesteld data-elem​​ent zijn.
  • Samengestelde data-elementen bestaan uit ten minste twee sub-elementen.
  • Sub-element: een sub-element vormt een onderdeel van een samengesteld data-element.

Segmenten

Elk bericht heeft zijn eigen structuur, afhankelijk van de segmenten die voorkomen. Voorbeeld van segmenten zijn: artsgegevens, gegevens van de afdeling, locatiegegevens van de patiënt, uitgevoerde onderzoeken, algemene receptgegevens en het radiologieverslag. De plaats van een segment in een bericht is eenduidig en ligt vast door de specificatie van het bericht in een structuurdiagram.​

​De EDIFACT standaard wordt niet meer doorontwikkeld. Voor meer informatie over de gebruikelijke EDIFACT berichten zie de Edifact pagina op deze Nictiz website​.​​

Ga naar boven

Volg ons