Skip to the main content

ICD-10

ICD-10
Interoperabiliteitsmodel
Informatie
Type
Classificatie
Zorgdomein
Derdelijn, Eerstelijn, Nuldelijn, Tweedelijn
Zorgprofessional
Financieel administrateur, Informaticus, Medisch codeur, Medisch specialist, Statisticus, Zorgverzekeraar
Implementatiestatus
In gebruik
Adoptiegraad
Korte beschrijving

​Het internationaal gestandaardiseerde classificatiesysteem van diagnosen.

Browser
Beheerder (NL)
Beheerder (INT)
Licentie nodig
Ja
Versie
2014
Jaar van uitgave
1993
Wikipedia NL/EN

De ICD is een classificatie van problemen die met gezondheid verband houden en is rond 1850 ontstaan. De World Health Organization (WHO) beheert de ICD. Deze classificatie is een onderdeelvan een verzameling van internationale classificaties. Het fungeert als taalonafhankelijk raamwerken is in meer dan 40 talen beschikbaar. Zorgverleners gebruiken de ICD om gezondheidsproblemen te registereren in het dossier van de patiënt. De WHO gebruikt deze classificaties voor nationale mortaliteit- en morbiditeitstatistieken.

De ICD componenten

De ICD-10 is de nieuwste versie van het internationaal gestandaardiseerde classificatiesysteem van diagnosen.

De ICD-10 is uit drie delen opgebouwd:
Deel 1 bevat een alfanumerieke indeling van categorieën en codes voor ziekten, uitwendige oorzaken van letsel en vergiftiging, symptomen, afwijkende klinische bevindingen, laboratoriumuitslagen, factoren die de gezondheidstoestand beïnvloeden en contacten met gezondheidszorg.

Deel 2 is een handleiding voor het gebruik en bevat een introductie op de classificatie en de historie van de ICD. In dit deel zijn de certificatie- en classificatieregels opgenomen. Deel 2 bevat ook bruikbare definities en rapportagevereisten voor gecodeerde gegevens en statistische presentatie van deze gegevens.

Deel 3 is een alfabetische lijst van ziekten en aandoeningen en de bijbehorende code in de systematische lijst. De alfabetische lijst is ontwikkeld om gebruikerscategorieën enbijbehorendecodes te selecteren op basis van klinische termen waarmee zij ziekten en andere gezondheidscondities beschrijven. Deel 3 heeft afzonderlijke secties voor ziekten, uitwendige oorzaken van letsel en geneesmiddelen en andere chemische stoffen.

Statistici en epidemiologen gebruiken de ICD voor landelijke registraties zoals de Hospital Standardized Mortality Ratio, de Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg en het monitoren van verspreiding van ziekten. Tegelijkertijd wordt de ICD gebruikt voor de landelijke statistieken die door het Centraal Bureau voor de Statistiek worden uitgegeven.

Relatie met andere standaarden

De ICD is onderdeel van de WHO familie van classificaties en bestaat uit:

  • ICPC International Classification of Primary Care
  • ICF International Classification of Functioning
  • ICF-CY International Classification of Functioning, Disability and Health – Children and Youth version
  • ICHI International Classification of Health Interventions
  • ICPS International Classification of Patient Safety
  • ICECI International Classification of External Causes of Injury​  ​

Go to top

Volg ons