Basisgegevensset Zorg (BgZ)
De BgZ is inmiddels omarmd als landelijke standaard. Het Informatieberaad Zorg heeft in januari 2018 de BgZ en het model van de zorginformatiebouwstenen (zibs) vastgesteld als landelijke standaarden voor de uitwisseling van patiëntinformatie.
De Nictiz Servicedesk staat voor je klaar
Een vraag, verzoek of bevinding rondom informatiestandaarden?
Over de BgZ
De Basisgegevensset Zorg (BgZ) is de minimale set van patiëntgegevens die specialisme-, ziektebeeld- en beroepsgroep overstijgend relevant is en van belang voor de continuïteit van zorg. De BgZ is eigenlijk een patient summary van (medische) gegevens waarvan zorgverleners hebben bepaald dat ze in elk onderdeel van het geplande of ongeplande zorgproces van belang is. De BgZ is afgeleid van en gebaseerd op de International Patient Summary (IPS) zoals die binnen de Europese Unie is vastgesteld.
Steeds meer zorgpartijen zijn aan de slag om de BgZ te implementeren. In MedMij wordt de BgZ gebruikt om het raadplegen van de Basisgegevensset Zorg in een persoonlijke gezondheidsomgeving mogelijk te maken.
Naast MedMij is nu ook de informatiestandaard beschikbaar voor de uitwisseling van de BgZ tussen instellingen voor medisch specialistische zorg.
Nictiz ontwikkelt in samenwerking met zorgprofessionals de BgZ en beheert de set.
Alle informatie over de BgZ, de toepassing voor MedMij en voor de medisch specialistische zorg (MSZ) vind je in de wikipagina Basisgegevensset Zorg.
Ontwikkeling en beheer BgZ (dataset)
In het document Beheerafspraken BgZ staat het beheerproces van de generieke dataset Basisgegevensset Zorg nader omschreven. Het beheer van informatiestandaarden, zoals de generieke dataset BgZ, wordt ingericht volgens de NEN7522-standaard. Daarin wordt onderscheid gemaakt in verschillende rollen. Voor de generieke dataset BgZ zijn de belangrijkste rollen als volgt ingevuld:
- Houder: (tijdelijk) Stuurgroep Registratie aan de Bron
- Autorisator: autorisatieraad beheer BgZ
- Expert: pool van inhoudelijke experts
- Functioneel beheerder: Nictiz
- Overige afspraken beheer BgZ
Ontwikkeling en beheer BgZ uitwisseling in medisch specialistische zorg
In het document Beheerafspraken Informatiestandaard BgZ – Uitwisseling tussen instellingen voor medisch specialistische zorg (MSZ) staat het beheerproces van de informatiestandaard nader omschreven. De basis voor het algemene proces van beheer van standaarden (en dus ook van Informatiestandaard BgZ uitwisseling tussen instellingen voor medisch-specialistische zorg) is de norm NEN 7522.
In het proces van beheer kent NEN7522 ‘rollen’. De te onderscheiden rollen zijn:
- Houder: ntb
- Autorisator: Autorisatieraad BgZ
- Functioneel Beheerder: Nictiz
- Overige actuele afspraken
Beheer MedMij (gebruik BgZ in PGO- omgeving)
Het beheer van MedMij valt onder het afsprakenstelsel MedMij.
Wijzigings-voorstellen BgZ
Wijzigingsvoorstellen op de BgZ kunnen worden ingediend via de online tool BITS. Meer informatie over toegang tot BITS, vind je hier. Mocht je al in het bezit zijn van een account voor het beheer van zibs, dan kan je dat account ook gebruiken voor de BgZ.
Versies BgZ
BgZ specificatie zibs Publicatie2020
Download specificatiesBgZ2020 detailspecificatie versie 1.0
Download specificatiesBgZ specificatie zibs Publicatie2017
Download specificatiesImplementatie
De BgZ is een belangrijke eerste stap als zorgorganisaties, zorgverleners, leveranciers, overheid en ketenpartners zibs willen gaan implementeren in hun zorgsystemen. Op dit moment zijn steeds meer partijen aan de slag om de BgZ met voorrang te implementeren in hun epd’s en andere technische systemen. Informatie over de implementatie vind je in Amigo!, het kennisplatform van Nictiz dat zorgaanbieders bij het realiseren van digitale informatie-uitwisseling.
De BgZ in de praktijk
In Amigo! vind je praktijkverhalen van bestuurders en zorgaanbieders. Laat je inspireren en klik snel op de button.
Onze experts
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Meld je aan voor de nieuwsbrief en lees elke maand alles over de laatste ontwikkelingen op het gebied van digitale informatie-uitwisseling, projecten, publicaties en events.
Bekijk de privacyverklaring.