Skip to the main content

AI voor data-beschikbaarheid

Kunstmatige Intelligentie (AI) is opgekomen als een transformerende technologie met aanzienlijk potentieel om de zorgverlening en de uitkomsten voor patiënten te verbeteren. Nictiz ziet de waarde van AI en zet zich ervoor in om deze op een zorgvuldige en positieve manier te gebruiken in de zorg.

AI voor data-beschikbaarheid

Het doel van AI voor databeschikbaarheid

Nictiz voorziet een toekomst waarin AI bijdraagt aan de beschikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van gezondheidsgegevens. We zetten instrumenten van standaardisatie in om consistentie, kwaliteit en interoperabiliteit te waarborgen voor AI-systemen binnen het gezondheidsinformatiestelsel. Dit doen we in nauwe samenwerking met onze partners, waaronder zorgaanbieders, kennisinstellingen en beleidsmakers. 

Toegevoegde waarde van AI voor databeschikbaarheid

Zorgaanbieders worden ondersteund met best practices, kennis, contacten en vaardigheden. Zo kunnen zij het innovatie- en implementatieproces in hun instelling succesvol doorlopen, en AI-systemen duurzaam integreren. Door koppelingen te leggen met kennisinstellingen, ondernemers, innovators en financiers, worden zorgaanbieders verrijkt met nieuwe inzichten. 
De inzet van AI brengt ook risico’s met zich mee, zoals afhankelijkheid van technologiebedrijven, vragen rondom duurzaamheid en mogelijke impact op de arts-patiëntrelatie. Nictiz benoemt deze risico’s expliciet en zoekt samen met partners naar passende oplossingsrichtingen.

Toegevoegde waarde van AI voor databeschikbaarheid

Wat is de rol van Nictiz?

Katalysator
Nictiz fungeert als katalysator door samenwerkingsprojecten te initiëren en te ondersteunen, met als doel dat deze zelfstandig verder kunnen groeien. Het ontsluiten van kennis is hierbij essentieel: het legt verbindingen tussen mensen, ideeën en informatie. Door kennis toegankelijk te maken, stimuleert Nictiz leren, samenwerking en innovatie. Zo vergroten we samen de slagkracht om veranderingen duurzaam te realiseren. 

Nictiz als vertrouwenbouwer
Het versterken van vertrouwen in AI-systemen in de zorg vereist een brede aanpak, met aandacht voor transparantie, ethiek, betrokkenheid, veiligheid, regulering en communicatie. Door dit vertrouwen actief op te bouwen, helpt Nictiz weerstand te verminderen, samenwerking te bevorderen en een omgeving te creëren waarin verantwoorde innovatie mogelijk is. 

Onze activiteiten

Als katalysator in 2025 

  • Registratie: we signaleren knelpunten en kansen rond registratielast, verwijzen naar bestaande initiatieven en starten nieuwe samenwerkingen waar nodig. Doel: AI inzetten om registratiedruk te verlagen. 
  • Verkennen: we brengen knelpunten en kansen in kaart en ondersteunen VWS bij het verbeteren van databeschikbaarheid via AI. 
  • AI voor datakwaliteit: door AI slim te combineren met bestaande dataprocessen, verbeteren we de betrouwbaarheid van zorgdata en versterken we besluitvorming. 
  • Klimaat: we verkennen hoe AI kan bijdragen aan klimaatvraagstukken in de zorg, delen inzichten en stimuleren bewustwording en samenwerking. 

 


Als vertrouwenbouwer in 2025
 

  • Samenwerken voor betere uitkomsten: we brengen partijen samen om kennis te delen en versnippering van initiatieven tegen te gaan. 
  • AI-leiderschap: we versterken AI-leiderschap bij zorgbestuurders, met oog voor ethiek, geopolitiek en duurzaamheid. 
  • Standaardiseren: we dragen bij aan Europese normen voor AI in de zorg (AI Act), met focus op transparantie, logging en datakwaliteit & governance. 

Nictiz AI-lab: zelf doen, om beter te begrijpen

Bij Nictiz geloven we in practice what you preach. Daarom hebben we het Nictiz AI-lab opgezet: dé plek waar we actief de waarde van AI verkennen voor databeschikbaarheid in de zorg. We onderzoeken hoe AI kan bijdragen aan betere datakwaliteit, interoperabiliteit en toegankelijkheid van zorggegevens.

Onze inzichten delen we via showcases, webinars en praktijkvoorbeelden. Zo kunnen anderen leren van onze successen én van de uitdagingen die we tegenkomen. We willen innovatie stimuleren én het vertrouwen in AI versterken. Want alleen door zelf te experimenteren, kunnen we de zorgsector overtuigen van de waarde van AI voor een datagedreven toekomst.

Verkenningen

Binnen het AI-lab verkennen we diverse toepassingen van AI, zowel voor interne processen als bredere zorgvraagstukken. Een greep uit onze initiatieven: 

  • AI-chatbot in Microsoft Teams
    We onderzoeken een chatbot die medewerkers ondersteunt bij veelgestelde vragen en standaardprocessen. Daarbij vergelijken we een eigen ontwikkeling met Microsoft Copilot, op aspecten zoals gebruiksgemak, kosten en integratie. 
  • Optimalisatie van interne processen
    Met generatieve AI en machine learning verkennen we manieren om repetitieve taken te verminderen. Denk aan automatische samenvattingen, rapportagehulp, slimme zoekfuncties en workflow-automatisering. 
  • Inspiratie vanuit informatieanalisten
    Informatieanalisten binnen Nictiz experimenteren met generatieve AI. Dit leidt tot usecases, proof of concepts en kennisdeling binnen het team. 
  • Toolverkenning: Note2FHIR van Healthsage
    We onderzoeken hoe deze tool bijdraagt aan nauwkeurige dataconversie en betere interoperabiliteit bij zorginformatie-uitwisseling. 
  • Slimmere inzet van ART-DECOR
    Met behulp van AI-agents kijken we hoe we onze interne tools, zoals ART-DECOR, verder kunnen verbeteren. 
  • AI voor beleidsvorming
    We testen hoe AI kan ondersteunen bij beleidsontwikkeling – door documenten te analyseren, trends te signaleren en inzichten samen te vatten. 
  • AI-vaardigheden versterken
    We investeren in de AI-literacy van onze medewerkers via toegankelijke trainingen en kennisdeling. 

Downloads

Onze experts

Mocht je naar aanleiding van deze pagina nog vragen hebben, dan horen wij die graag!
Stuur gerust een e-mail naar onze expert Dick-Jan.
Portretfoto van een glimlachende Nictiz collega, Dick-Jan Zijda

Dick-Jan Zijda

Dick-Jan Zijda

Strategisch adviseur

AI

Bekijk profiel
Go to top

Volg ons