Skip to the main content

Micro-organismen

Deze referentielijst bevat de Nederlandse subset van SNOMED micro-organisme codes voor de uniforme en gestandaardiseerde communicatie tussen medisch microbiologische laboratoria onderling en met het RIVM. Door op het ID-nummer te klikken kom je in de SNOMED browser bij het getoonde micro-organisme.​

Micro-organismen

Referentieset met micro-organismen

Mengflora

Veel laboratoria gebruiken ook typen mengflora als uitslag, bijvoorbeeld huidflora, keelflora of anaerobe flora. Dit zijn geen micro-organismen, maar bevindingen over de aan- en afwezigheid van groepen micro-organismen. Om deze reden hebben wij ze niet opgenomen in de referentieset micro-organismen, maar een aparte set met typen mengflora samengesteld.

Beheer

Inhoudelijk is de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (NVMM) verantwoordelijk voor ontwikkeling en beheer van de referentiesets voor micro-organismen en mengflora. Samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hebben zij met ondersteuning van Nictiz een beheerorganisatie opgezet conform de NEN 7522 en de aanvullende richtlijnen die Nictiz hiervoor heeft ontwikkeld. Nictiz voert het functioneel beheer (volgens de NEN 7522-norm) uit. Vragen en wijzigingsverzoeken kun je mailen naar labcodeset@nictiz.nl.

Beheer

Gebruik en copyright

Deze lijst valt onder copyright. Alleen bezitters van een SNOMED CT-licentie mogen de hier getoonde lijst gebruiken voor elektronische verwerking in informatiesystemen zoals epd’s. Meer informatie over hoe een Snomed-referentieset in informatiesystemen ingebouwd kan tref je op deze pagina. Je kan gratis een licentie aanvragen via het distributieportaal. Binnen een dag krijg je toegang tot de elektronisch verwerkbare materialen.

Gebruik en copyright

Onze experts

Heb je naar aanleiding van deze pagina vragen, neem dan contact op met een van onze experts.

Feikje Hielkema

Feikje Hielkema

Expert medische terminologie

Bekijk profiel

Alle experts

Feedbackformulier

Via het feedbackformulier kun je feedback geven over de verschillende kernsets.

Over Nictiz

Nictiz ontwikkelt een visie op het zorginformatiestelsel en de architectuur die dat stelsel ondersteunt. We ontwikkelen en beheren standaarden die digitale informatievoorziening mogelijk maken en zorgen ervoor dat zorginformatie eenduidig kan worden vastgelegd en uitgewisseld. Daarnaast adviseren we en delen we kennis over digitale informatievoorziening in de zorg. Daarbij kijken we niet alleen naar Nederland, maar ook naar wat er internationaal gebeurt.

Over Nictiz

Ik wil graag

Contact opnemen

Ik wil graag

Met een expert praten

Vrijblijvend

Contact opnemen met Nictiz

Ga naar boven

Volg ons