Zib-transitie: eendaagse 27 september
Dagprogramma
Woensdag 27 september 2023 vond alweer de zesde eendaagse plaats van de zib–transitie op de inmiddels gebruikelijke locatie, de Bloemenheuvel in Driebergen. De opkomst was weer goed met ongeveer 30 aanwezigen uit de werkgroepen zorg, bouw en architectuur.
Deze eerste eendaagse na de vakantie begon plenair met een kort gesprek van Marcel Colignon met Wouter de Haan. Dat was ook het moment om de nieuwe programma manager van de zib-transitie voor te stellen: Dave van Dijk van de DNA group. Wouter licht toe dat de keuze voor een dedicated programmamanager voortkomt uit de behoefte om meer tijd en aandacht te besteden aan de verbinding tussen de zib-transitie en het grote aantal stakeholders dat moet worden betrokken. Wouter blijft vanuit het Nictiz-MT wel betrokken bij en verantwoordelijk voor de zib-transitie. Dave neemt de rol van programmanager op zich . Hij is net begonnen en deze eendaagse geeft hem de mogelijkheid kennis te maken met wat er allemaal speelt en zeker net zo belangrijk, wie er allemaal bij betrokken zijn.
PGO’s
Marcel gaf daarna een inkijk in de roadmap van de zib-transitie. Sinds een tijdje werkt het transitie team met Roadmunk als tool en daarmee kunnen we veel inzichtelijker maken waar we allemaal mee bezig zijn. De verschillende onderdelen werden kort toegelicht door Carlos Villa Baars (als vervanger van Joep Veraart die verhinderd was) voor de werkgroep zorg, Gerda Meijboom voor architectuur, Remko Nienhuis voor bouw, Carolien Bouma voor Governance en Deborah Bal (communicatie).
Zoals gebruikelijk ging het inhoudelijke programma daarna verder in een plenaire setting met externe inbreng, georganiseerd door Mariëtte Willems. Zij is huisarts en CMIO en betrokken bij MedMij. Haar statement was dat als we een beeld willen hebben van hoe het er voor staat met het delen en hergebruiken van informatie uit verschillende bronnen, het een goed idee is om te kijken hoe het er voor staat met de praktijk van de PGO’s. In dat kader had ze twee PGO leveranciers uitgenodigd in de personen van Hans Niendieker van Ivido en Esther van Noort van Curavista/Gezondheidsmeter. Beide waren online aanwezig en presenteerden de mogelijkheden die hun PGO’s bieden, hoe zich dat verhoudt tot de (toepassing van) zibs en waar ze tegenaan lopen en verbetermogelijkheden zien. Dat leidde tot interessante discussies en inzichten. Gelukkig was het weer prachtig weer zodat de discussie voortgezet kon worden in de pauze met een kop koffie of thee in het zonnetje buiten.
Werksessies
In de tweede ronde van de morgen waren er twee parallelle werksessies. Gerda Meijboom ging samen met collega Antje Derksen en toenmalig collega Paul Oude Luttighuis van Nictiz in op de discussie rond zibs en anderen standaarden zoals openEHR en FHIR. Daar is ook in eerdere sessies aandacht aan besteed en er is inmiddels een adviesrapport opgesteld met een aantal scenario’s. Samen met de deelnemers zijn de voor en tegens en de consequenties van het opvolgen van die scenario’s doorgewerkt en gerankt. Dat gebeurde op een hele actieve manier volgens een ‘Ren je Rot’ aanpak!
In de andere werksessie hebben Carolien Bouma, Lonneke Vermeulen, Michael van der Zel en Gé Klein Wolterink met de deelnemers de mogelijkheden van een volwassenheidsmodel voor de implementatie van zibs verkend. Het is wenselijk om z.s.m. de keten van uitwisseling te sluiten en ervaring op te doen. Het volwassenheidsmodel is bedoeld om de discussie ‘welke stappen je daarbij kan zetten’ te faciliteren.
Volwassenheidsmodel
Hergebruik van informatie op basis van zibs wordt stapsgewijs geïmplementeerd in de praktijk. Daarbij is het volwassenheidsmodel gebaseerd op het uitwisselingsmodel een hulpmiddel. Het laat zien dat er verschillende niveaus van volwassenheid zijn voor elke stap die nodig is om daadwerkelijk informatie te hergebruiken. Het model helpt je om inzicht te krijgen in de manieren waarop je stap voor stap vooruitgang kunt boeken en hoe je daarover de juiste discussie kunt voeren.
Op basis van input vanuit een eerdere eendaagse is een nadere uitwerking gemaakt van het volwassenheidsmodel. Het doel is omschreven en het model is verder uitgewerkt. Tijdens de workshop hebben we verder invulling gegeven aan de volwassenheidsniveaus. Op basis van de gegeven voorzet zijn de formuleringen op de verschillende stappen verder aangescherpt. We hebben geconcludeerd dat het niet nog klaar is en een aantal deelnemers heeft aangegeven hierin verder mee te willen denken. De volgende eendaagse zal het model opnieuw geagendeerd worden. Doel is dat het model beschikbaar komt via de gereedschapskist.
Tijdens de lunch die volgde was het natuurlijk weer heerlijk om te genieten van het prachtige weer en een (kort) wandelingetje te maken door de omgeving voor wie daar zin in had.
Informatievoorziening in de huisartsenzorg
Het middagprogramma startte weer met een plenaire sessie, deze keer verzorgd door Erica Bastiaanssen van het NHG en Gert Koelewijn van Nictiz. Zij hebben ons meegenomen in de ontwikkelingen van de informatievoorziening in de huisartsenzorg en in welk perspectief je bouwstenen en informatiestandaarden moet zien. Zo maken huisartsen al heel lang gebruik van het elektronisch en digitaal vastleggen en delen van informatie, bijvoorbeeld met laboratoria en apotheken. Basis is het HIS-Referentiemodel, dat al meer dan 30 jaar bestaat. Daarnaast zijn er ook allerlei standaarden en richtlijnen afgesproken zoals de NHG-tabellen en de ADEPD en HASP richtlijn. De huidige HISsen zijn voor een groot deel op deze standaarden en afspraken gebaseerd. Ook ontwikkelt Nictiz op basis van deze bestaande standaarden een dataset voor de huisartsenzorg. Daarin zitten allerlei bouwstenen die nodig zijn voor informatiestandaarden voor gegevensuitwisseling vanuit de huisartsenzorg en paramedici. De implementatie vergt nog de nodige inspanningen zoals het beter laten aansluiten van de zibs op de eerste lijn en het vervangen in de HIS’en van de verouderde edifact berichten door nieuwe informatiestandaarden gebaseerd op bouwstenen. Vraag die hierbij naar bovenkomt: waar wordt nu wat afgesproken? Een belangrijk vraagstuk voor de zib transitie die zeker nog terug moet komen in de discussie.
Na de pauze was het tijd voor de tweede ronde van de middag die weer bestond uit twee parallelle werksessies.
Betekenismodel en Living Lab
Carlos Villa Baars en Gerda Meijboom namen de aanwezigen mee rond de thema’s Betekenismodel en Living Lab. Het idee is om de Living Lab cyclus die voor de zomer gestart is voort te zetten met in de volgende stap een focus op het uitwerken en inzetten van het betekenismodel voor de uitwisseling van de diagnose (zib Probleem) in de casus verwijzing huisarts – specialist vice versa. Dat leidde tot een levendige discussie, zowel wat betreft doen en werking van een betekenismodel als wat er nu precies verstaan wordt onder een Living Lab en uit welke stappen dat bestaat. Conclusie is o.a. dat het belangrijk is om duidelijker te beschrijven en communiceren wat er precies nagestreefd wordt op welk moment in een Living Lab. Carlos neemt de input mee in het verdere ontwerp.
In de parallelle sessie nam Remko de deelnemers mee in een pokersessie om prioriteiten te stellen voor de inhoud van de gereedschapskist waar eerder over gesproken is. Remko had een lijst met meer dan twintig onderwerpen waar op korte termijn een uitwerking voor gemaakt zou kunnen worden. Samen met de deelnemers van de sessie, m.n. leveranciers en architecten, zijn er prioriteiten gesteld waar mee te beginnen. De bedoeling is dat dit op korte termijn tot concrete resultaten leidt.
De dag werd plenair afgerond door nog even terug te kijken op wat er allemaal langs is gekomen. En natuurlijk met dat heerlijke weer, een afsluitende borrel buiten. Op naar de volgende eendaagse op 15 november. Die zal plaatsvinden bij Nictiz.
Een terugblik
Er wordt gewerkt op basis van een Rolling Roadmap waarin de activiteiten per (werk)groep worden opgenomen. De laatste versie van deze roadmap is onderstaand te vinden.