Skip to the main content

Podcast - Digitale Toegang in de Zorg

Digitalisering in de zorg biedt veel kansen, maar er zijn ook een aantal spelregels die in acht moeten worden genomen qua veiligheid en betrouwbaarheid. Veilig inloggen is dan ook een belangrijke voorwaarde voor verdere digitalisering.

Podcast - Digitale Toegang in de Zorg

Waar gaat de podcast over?

In deze podcastserie worden verschillende onderwerpen besproken die betrekking hebben op veilige digitale toegang van patiënten tot hun medische gegevens. Elke aflevering gaat Bob van Os (Nictiz) in gesprek met experts op het gebied van identificatie en authenticatie in de zorg.

De podcastserie Digitale Toegang in de Zorg is een samenwerking van Nictiz en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Onze podcast vind je onder andere in: SpotifyApple iTunes  en Google Podcasts
Klik op ‘volgen’ in de streamingsdienst om op de hoogte te blijven van de nieuwste afleveringen.

Aflevering 1 | De digitale deuren staan open!

Digitalisering in de zorg, wat zijn de kansen en waar moeten we op letten?

In deze aflevering gaat Bob van Os in gesprek met Ron Roozendaal, directeur informatiebeleid en CIO bij het Ministerie van VWS en Conchita Kleijweg, manager advies & innovatie bij Nictiz. Aan bod komen de kansen van digitalisering in de zorg, de stappen die nog gezet moeten worden en de belangrijke aandachtspunten.

Aflevering 1 | De digitale deuren staan open!

Aflevering 2 | Een slot op je digitale voordeur?

Hoe voorkom je dat je digitale diensten aanbiedt aan de verkeerde persoon of dat je medische gegevens niet met de juiste patiënt deelt?

In deze aflevering gaat Bob van Os in gesprek met Leo van der Lubbe, senior beleidsmedewerker bij het ministerie van VWS en Wendeline Sjouwerman, Functionaris Gegevensbescherming, over het waarborgen van veilige toegang tot digitale dienstverlening met medische gegevens voor patiënten.

Aflevering 2 | Een slot op je digitale voordeur?

Aflevering 3 | Wat is een goed digitaal slot?

Waar moet het slot op de digitale voordeur van zorgaanbieders aan voldoen en wat betekenen authenticatie, identificatie en een hoger betrouwbaarheidsniveau voor zorgaanbieders?

Op deze vragen en meer geven Bob van Os , René van den Assem (adviseur cybersecurity en identity management) en Gé Linssen (MT lid Digitale Samenleving bij het ministerie van BZK) het antwoord in deze aflevering.

Aflevering 3 | Wat is een goed digitaal slot?

Aflevering 4 | De juiste sleutel voor iedere patiënt

Er is een groep patiënten die de digitaliseringsslag niet wil of kan maken. Hoe kunnen zorgaanbieders ervoor zorgen dat iedere patiënt mee kan doen?

Bob van Os gaat in aflevering 4 in gesprek met Marcel Heldoorn (Patiëntenfederatie Nederland) en Hielke van Rijn (Ministerie van VWS) over digitale inclusie.

Voetnoot bij aflevering 4:

Aflevering 4 | De juiste sleutel voor iedere patiënt

Aflevering 5 | Hulp van de slotenmaker

Het implementeren van veilige digitale toegang brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Zowel voor zorgaanbieders, ICT-leveranciers en vraagt ook iets van patiënten.

In de nieuwe podcastaflevering ‘Hulp van de slotenmaker’ vertellen Bob van Os (Nictiz), Manon van Kester (VWS) en Mark Arts (VWS) hoe het ministerie van VWS de zorgsector ondersteunt bij de implementatie van veilige digitale toegang.

Voetnoot bij aflevering 5:

Aflevering 5 | Hulp van de slotenmaker

Aflevering 6 | Welke deuren kunnen allemaal open?

Naast patiëntenportalen zijn er ook andere kanalen voor patiënten om gebruik te maken van digitale dienstverlening in de zorg.

In de podcastaflevering ‘Welke deuren kunnen allemaal open?’ gaat Bob van Os in gesprek met Chris Flim en Anouk van den Broek van het ministerie van VWS, over welke diensten in de toekomst allemaal digitaal ontsloten kunnen worden.

Voetnoot bij aflevering 6:

Aflevering 6 | Welke deuren kunnen allemaal open?

Aflevering 7 | Hoe plaats je in de praktijk een goed slot op je digitale voordeur?

Het Amsterdam UMC is één van de eerste Nederlandse zorgaanbieders waar patiënten met DigiD-substantieel kunnen inloggen en het UMC Utrecht is koploper op het gebied van digitaal machtigen. In deze podcastaflevering delen Fidel Meerman (Amsterdam UMC) en Anne-Marthe Kroon (UMC Utrecht) de door hen geleerde lessen op het gebied van veilige, betrouwbare toegang.

Aflevering 7 | Hoe plaats je in de praktijk een goed slot op je digitale voordeur?

Aflevering 8 | Een digitale sleutelbos voor zorgprofessionals

In deze podcastaflevering gaat Bob van Os in gesprek met Laurens Kielman van het ministerie van VWS over de vernieuwing van UZI-middelen. De huidige UZI-middelen zijn niet volledig geschikt voor de hedendaagse toepassingsmogelijkheden en worden niet altijd als gebruiksvriendelijk ervaren. VWS is daarom gestart met een project dat zich richt op het ontwikkelen van een oplossing, zodat nieuwe inlogmiddelen de bestaande UZI-middelen op termijn kunnen vervangen.

Voetnoot bij aflevering 8:

Aflevering 8 | Een digitale sleutelbos voor zorgprofessionals

Waar kan ik de podcast luisteren?

Onze experts

Bob van Os

Bob van Os

Programmamanager

Digitale Toegang in de zorg

Bekijk profiel

Alle experts

Digitale Toegang nieuwsbrief

Blijf per e-mail op de hoogte over nieuws, bijeenkomsten en ontwikkelingen rondom digitale toegang in de zorg.
Bekijk de privacyverklaring.

Ga naar boven

Volg ons