Skip to the main content

Designathon

Het digitaal uitwisselen van patiëntgegevens is essentieel om de kwaliteit en continuïteit van de zorg te waarborgen. Daarom hebben we de Basisgegevensset Zorg Medisch Specialistische Zorg (BgZ MSZ) ontwikkeld als een landelijke standaard. Vanuit het veld is echter waargenomen dat het gebruik en de één op één verwijzing van de BgZ tussen medisch specialisten van verschillende ziekenhuizen nog niet optimaal verloopt. Dit komt mede doordat de BgZ in zijn huidige vorm onvoldoende aansluit bij de huidige werkprocessen van de medisch specialist. Om het gebruik van de BgZ-gegevens te verbeteren binnen het zorgproces van medisch specialisten, wordt er samenwerking gezocht binnen een designathon.

Designathon

Waarom een Designathon?

De designathon is opgezet om het gebruik van uitgewisselde BgZ-gegevens binnen het zorgproces van medisch specialisten te verbeteren. Het doel is om de uitgewisselde BgZ-informatie effectief en efficiënt te laten integreren en (her)gebruiken in de systemen die zorgverleners gebruiken. Om dit te realiseren betrekken we zowel medisch specialisten als eindgebruikers van de BgZ-informatiestandaard, maar ook de softwareleveranciers van de zorgsystemen waarbinnen de BgZ wordt gebruikt. 

Tijdens de designathons werken medisch specialisten en softwareleveranciers samen aan een aangepast ontwerp van de BgZ. Dit gebeurt volgens het principe ‘whole system in the room’, waarbij alle belanghebbenden worden betrokken. Dit zorgt ervoor dat de doorontwikkelde informatiestandaard beter aansluit op de behoeften van het zorgveld.  

Het doel is dat zorgverleners vanaf 2025 de BgZ MSZ kunnen gebruiken bij verwijzingen van patiënten naar collega-zorgverleners, zodat ze beschikken over actuele zorginformatie. 

Mijlpalen

Afbeelding met een blauwe achtergrond en een pictogram van drie legoblokjes op elkaar met de tekst '' BgZ''.

Elke designathon begint met een gezamenlijke sessie. Tijdens deze sessie worden de behoeften vanuit het zorgveld duidelijk geïnventariseerd. Deze behoeften worden vervolgens verwerkt in een ontwerp.

Daarna krijgen de deelnemers de kans om feedback te geven op het ontwerp middels feedbackrondes voordat er een definitief ontwerp wordt vastgesteld.

Bas Drese en Carlos Villa Baars spreken tijdens het zorgcongres van 18 april 2024 over de designathons BgZ-MSZ

Voor elk van de kern zibs van de BgZ wordt een designathon georganiseerd. Deze vinden plaats op de volgende data: 8 februari, 7 maart, 4 april, 2 mei, 30 mei en 27 juni 2024. 

Terugblik

BgZ-MSZ Designathon | sessie 1
De eerste sessie vond plaats op donderdag 25 januari. Nictiz heeft de sessie geopend en toegelicht wat het doel en belang van de designathon is. In twee groepen zijn we vervolgens door het Zorg- en Registratieproces van de Medisch Specialist gegaan. Op basis van dit proces zijn we tot enkele problemen en (functionele) eisen gekomen, gericht op het onderdeel “Verwijzen en ontvangen”, voor de zib Allergie-intolerantie. Door juist het gesprek hierover met elkaar aan te gaan, werd inzichtelijk wat behoeften en (on)mogelijkheden zijn.

 

BgZ-MSZ Designathon | sessie 2
De tweede sessie vond plaats op donderdag 7 maart. Wederom mogen we spreken van een geslaagde dag waar we een aantal interessante discussies hebben gehoord. Na een korte terugblik op het proces en de werkwijze in navolging op de eerste designathon in januari hebben we gezamenlijk het programma van eisen besproken in het kader van de zib Allergie Intolerantie.

Eva Klappe (DHD) heeft daarnaast een interessante presentatie gegeven omtrent de huidige knelpunten van de probleemlijst. Vervolgens zijn we in twee groepen uiteengegaan om de zib Behandelaanwijzing te bespreken en de eerste functionele eisen hiervoor op te halen.

Read all Read less

BgZ-MSZ Designathon | sessie 3
Donderdag 4 april vond de derde BgZ-MSZ designathon plaats. We kijken terug op een geslaagde sessie waarin we veel waardevolle input hebben opgehaald.

De eisen voor zib Behandelaanwijzing zijn vastgesteld en worden aangescherpt door de projectgroep. We hebben gesproken over verschillende codelijsten die binnen de zorg worden gebruikt, het onderscheid tussen toelichtingsvelden en vrije tekstvelden in het EPD en inzicht in interne historie versus externe historie. Verder hebben we gediscussieerd over de wenselijkheid om gesloten behandelaanwijzingen altijd in te kunnen zien, zowel intern binnen het eigen ziekenhuis als bij verwijzing van elders.

Vervolgens is een start gemaakt met het opstellen van eisen voor het zib Probleem. Er zijn drie hoofdpijlers waar de eisen voor het zib Probleem in gecategoriseerd worden:

  • Gestructureerd vastleggen in het EPD
  • Datakwaliteit (verminderen van dubbele, onjuiste en missende diagnoses)
  • Overzicht in de probleemlijst

Wat ook naar voren kwam was de mogelijkheid om te filteren in de probleemlijst, wat er wordt verstaan onder de voorgeschiedenis en de combinatie van bijvoorbeeld diagnoses met verrichtingen binnen de probleemlijst.

De komende weken worden deze eisen verder geformuleerd en reageren de softwareleveranciers hierop met hun input en of de eisen technisch te realiseren zijn. Tot slot doen we een analyse op de geformuleerde eisen en wat de impact hiervan zijn op de informatiestandaard.

BgZ-MSZ Designathon | sessie 4
Op donderdag 2 mei vond de vierde designathon plaats bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in Den Haag. We spreken van een geslaagde sessie waarin we wederzijds begrip tussen softwareleveranciers en zorgverleners hebben bereikt. De softwareleveranciers begrijpen hierdoor waar de eisen van de zorgverleners vandaan komen en hoe ze hier passende oplossingen voor kunnen ontwikkelen. De zorgverleners begrijpen de techniek beter en zien waar de technische mogelijkheden, maar ook waar de uitdagingen zitten.

 

De designathon stond in het teken van het bespreken en vaststellen van de eisen van de zib Probleem op basis van de input die is opgehaald bij de vorige designathon. Vervolgens heeft Chipsoft een presentatie gegeven over usability, user experience en de daaraan gekoppelde werklast voor medisch personeel in het EPD.

We sloten de middag af met het doornemen van verschillende generieke eisen die gerelateerd zijn aan het poliklinische verwijsproces, het ontvangen van de BgZ, historie en eigenaarschap van gegevens.

De komende weken gaat het projectteam, CMIO’s, softwareleveranciers en Nictiz verder met het uitwerken van de generieke eisen.

 

Read all Read less

BgZ-MSZ Designathon | sessie 5
Op 30 mei heeft de vijfde designathon plaatsgevonden. We mogen spreken van een waardevolle sessie waarin we veel feedback hebben verzameld. De designathon startte met het afronden van de laatste generieke eisen die tijdens de vorige designathon besproken waren. Daarna heeft de DHD een aantal mock-up schermen getoond die (mogelijke) oplossingen lieten zien voor zoekfunctionaliteiten in het EPD.

De dag werd afgesloten met het opstellen en doornemen van de eisen voor de Zib Verrichting en het voorbereiden van de laatste designathon.

In de komende vier weken gaan we met de CMIO’s en softwareleveranciers aan de slag om de eisen van de zib Verrichting nog verder aan te scherpen zodat deze opgenomen kunnen worden in het programma van eisen.

Planning

Datum Onderwerp
25 januari 2024 Zib Allergie-Intolerantie
7 maart 2024 Afronding zib allergie-intolerantie en start zib Behandelaanwijzing
4 april 2024 Afronding zib Behandelaanwijzing en start zib Probleem
2 mei 2024 Afronding zib Probleem en start generieke eisen
30 mei 2024 Afronding generieke eisen en start Zib Verrichting
27 juni 2024 Afronding zib Verrichting en verder nog nader te bepalen

 

Ik wil graag

Contact opnemen

Ik wil graag

Met een expert praten

Vrijblijvend

Contact opnemen met Nictiz

Go to top

Volg ons