Skip to the main content

Fotograaf Equals: Carly Wollaert

In gesprek met: Ananta Sotthewes

Ananta Sotthewes staat in 2024 centraal als één van de rolmodellen tijdens de campagne van Equals op internationale vrouwendag – een campagne gericht op het vergroten van de zichtbaarheid van inspirerende en ambitieuze vrouwen in de zorg-ICT.

Een avontuurlijke instelling en de neiging om tradities te doorbreken hebben Ananta geleerd om te vertrouwen op haar eigen kracht. In dit interview vertelt Ananta meer over haar werk bij Nictiz en hoe haar levenservaringen ervoor gezorgd hebben om niet afhankelijk te zijn van traditionele verwachtingen of externe factoren.

“Mijn intrinsieke drive voor dit werk is ervoor zorgen dat je als burger meer regie hebt over je eigen gezondheidsdata. Ook moeten we lasten in de zorg verlichten, want de druk is enorm om de zorg betaalbaar en kwalitatief goed te houden. We kunnen de kwaliteit van zorg verder verbeteren, en datastandaardisatie is daarvoor een randvoorwaarde.”

Achtergrond

Aangemoedigd door haar hang naar onafhankelijkheid, verzette Ananta zich al op jonge leeftijd tegen traditionele normen. Het loslaten van externe verwachtingen heeft haar geholpen om haar eigen kaders te creëren en haar ware zelf te omarmen, inclusief haar valkuilen en gevoeligheden.

Als jongste van drie kinderen streefde ze naar financiële onafhankelijkheid en werkte ze naast haar studie fulltime om een eigen appartement te kopen. Op slechts 22-jarige leeftijd werd haar al een managementrol aangeboden, een teken van haar potentieel.

Na haar master Gezondheidswetenschappen heeft Ananta tien jaar in de consultancy gewerkt op het gebied van datakwaliteit en sturing met data. “Qua werkervaring maakte ik in mijn 2e studiejaar Gezondheidswetenschappen in 2008 vroeg kennis met werken in de zorg. In plaats van het oplossen van registratiefouten vond ik de samenwerking tussen het management en zorgprofessionals interessanter. Vanaf mijn derde studiejaar en tijdens mijn master Zorgmanagement heb ik fulltime gewerkt bij een ziekenhuis als functioneel beheerder en coördinator Registratiecentrum.”

Vakgebied

“Bij het kiezen van een studie wilde ik juist wat anders dan de studiekeuzes die mijn omgeving voorstelde of koos, zoals rechten, geneeskunde of bedrijfskunde. Hoe gaaf was het dat Gezondheidswetenschappen zoveel diversiteit gaf en als het ware de bedrijfskunde in de zorg was. Ik had tijdens mijn middelbare school al affiniteit met de zorgsector en ik was goed in economie. Dit was dus precies de combinatie die ik zocht. Ik ben nog elke dag blij met de richting die ik gekozen heb!”

Read all Read less

De weg naar Nictiz

Getriggerd door een vacature voor een adviseursfunctie raakte Ananta in gesprek met Nictiz. Ze was op zoek naar een baan met ruimte voor evenwicht tussen persoonlijke en professionele doelen. Bij voorkeur bij een organisatie met maatschappelijke impact waar ze zich zou kunnen inzetten voor zaken die ze belangrijk vindt zoals wendbaarheid en innovatie.

In gesprek met Nictiz werd duidelijk dat haar persoonlijke en professionele kwaliteiten goed aansloten bij het Productmanagementteam: “In de afgelopen 3 jaar ben ik bij Nictiz hard aan de slag geweest om landelijk meer impact te maken en te werken aan een duurzaam zorginformatiestelsel door het hergebruik van data. Als burger heb je te maken met meerdere, verschillende zorgverleners. Hierbij is de vraag hoe gegevens op de juiste plek in het juiste systeem terechtkomen, zodat iedereen bij de data kan én ze begrijpt. De uitdaging is hoe ze deze gegevens kunnen hergebruiken in hun eigen werkproces binnen het gehele zorgnetwerk.”

Bij Nictiz ervaart Ananta de ruimte om haar waarden en overtuigingen te realiseren, zo is Ananta toegetreden tot de Ondernemingsraad. Als secretaris zet zij zich in voor een bedrijfscultuur die bijdraagt aan werkgeluk. Ananta gelooft in het denken buiten traditionele kaders en in experimenteren met nieuwe oplossingen. Ervaring moet daarin leidend zijn, niet alleen de theorie.

Read all Read less

Equals

Ananta’s verhaal weerspiegelt duidelijk de kracht van haar eigen keuzes. Het laat zien dat iedereen zijn of haar eigen pad kan kiezen en er een succesvolle reis van kan maken ongeacht de heersende normen en verwachtingen. Natuurlijk loopt zij ook tegen stereotyperingen aan. Dit bevestigt voor haar nogmaals dat er verandering moet komen in traditionele denkwijzen. Daar maakt ze zich dagelijks hard voor.

Voor Ananta was de keuze om fulltime te blijven werken sinds ze kinderen heeft, een bewuste stap naar inspiratie en onafhankelijkheid, zowel in haar carrière als thuis. Het zijn mensen zoals Ananta die anderen inspireren en bewijzen dat het mogelijk is om tegen de stroom in te gaan en je eigen definitie van succes te creëren. (It takes a role model to become one.)

Meer verhalen van onze rolmodellen:

Go to top

Volg ons