Skip to the main content

In gesprek met: Inge Soons

Fotograaf Equals: Carly Wollaert

Inge Soons staat in 2024 centraal als één van de rolmodellen tijdens de campagne van Equals op internationale vrouwendag – een campagne gericht op het vergroten van de zichtbaarheid van inspirerende en ambitieuze vrouwen in de zorg-ICT.

Precies tussen deze twee velden slaat Inge een brug vanuit haar functie als medisch terminoloog. In dit interview vertelt Inge hoe een carrière in het zorgveld een brede opstap bleek te zijn, en over het belang van voortdurend aangescherpte perspectieven.

“Vertrouw erop als jij een andere kijk hebt op dingen, ook al heb je mogelijk niet dezelfde ervaring als anderen in het veld.”

Verschillende benadering

Inge is werkzaam als medisch terminoloog bij Nictiz, het raakvlak waar taal, ICT-systemen en gezondheidszorg samenkomen. Bij het Nictiz Terminologiecentrum beheert zij verschillende terminologiestelsels en geeft zij advies over het gebruik ervan. Een interesse voor taal zat er al op jonge leeftijd in. Toch gaf Inge’s fascinatie voor het menselijk lichaam en haar verlangen om anderen te helpen, de doorslag bij het kiezen van haar studierichting. Ze voltooide haar bachelor en vervolgens master Geneeskunde in Groningen. Ze lacht: “Doordat mijn vader al arts was , ging ik eerst een beetje in de weerstand.”

Voorafgaand aan haar studie koos ze een bijbaan in een verzorgingshuis; een bewuste keuze om al vroeg kennis te maken met de zorg. Gedurende haar studie merkte ze echter dat haar verwachtingen van geneeskunde niet helemaal overeenkwamen met de werkelijkheid. Ze ontdekte dat er veel administratief werk en randzaken bij kwamen kijken, wat minder goed bij haar praktische en brede benadering paste.

“Ik ben wel erg een denker en ik hou van dingen op verschillende manieren benaderen. De studie inhoud is erg evidence based.” Dat kan beperkend voelen, vooral als het ging om aandoeningen waar nog geen wetenschappelijk bewijs voor is. Ze noemt het chronisch vermoeidheidssyndroom als voorbeeld. “Zolang er nog geen wetenschappelijk bewijs voor is, zou dit tussen de oren zitten. De bredere kijk begon ik op een gegeven moment wat te missen in mijn studie.”

Opties verkennen

Tijdens haar coschappen begon Inge voorzichtig te verkennen welke paden nog meer mogelijk zijn met een geneeskundediploma. Ze ervaarde dat coschappen competitief en vrij hiërarchisch kunnen zijn.

“Tijdens coschappen ‘moet’ je eigenlijk al uitblinken als je een specifieke specialisatie voor ogen hebt. Daardoor is het soms minder gericht op samenwerken en van elkaar leren.” Dat paste niet bij haar.

Inge koos ervoor om haar laatste jaar flexibel in te richten en verkende verschillende aspecten van de gezondheidszorg, zoals pathologie, laboratoriumwerk en meelopen bij de GGD. Deze ervaringen hielpen haar te beslissen dat ze richting onderzoeksbeleid en preventie wilde gaan, maar ze wist nog niet precies hoe. Na een jaar werkzaam op de neurologie (“Ik wilde zeker weten nooit spijt te krijgen”) startte ze als donorarts bij de bloedbank, om te zien wat haar het meest aansprak. Hierna sloot ze zich aan bij een antibioticateam in het ziekenhuis, waar ze zich bezighield met onderzoeksprojecten gericht op het verbeteren van het antibioticabeleid.

Read all Read less

De weg naar Nictiz

Toen deze projecten afliepen, twijfelde Inge over haar vervolgstappen. Ze kwam in contact met een uitzendbureau gespecialiseerd in functies voor artsen en verpleegkundigen die iets anders wilden. Via hen kwam een vacature bij Nictiz op haar pad, waar ze nu werkt aan het vertalen van medische kennis naar praktische toepassingen.

Voor Inge is dit de perfecte combinatie van haar interesses en vaardigheden, waarbij ze haar kennis kan inzetten zonder een totaal andere richting op te gaan. Het vertalen sprak gelijk aan. “Dit is perfect. Ik had nooit kunnen bedenken dat dit zou bestaan. Dit werk is heel actueel en nodig, en ik kan mijn kennis nog echt inzetten zonder een hele andere kant op te gaan.”

Inge deelt dat ze als persoon graag nieuwe dingen uitprobeert. “Ik vind het niet erg als iets niet lukt. Dat zie ik meer als een ervaring. Ik heb geen vastomlijnd vijfjarenplan, mijn interesses kunnen veranderen.” Ze overpeinst: “Dat ik dus nu al bijna zes jaar bij Nictiz zit is eigenlijk bijzonder. Maar dat is ook aan Nictiz te danken, het is heel afwisselend werk.”

Nieuw in dienst maakte ze zich niet lang zorgen om een gebrek aan ICT-kennis. Haar eigen werk is voornamelijk gericht op medische aspecten en haar team is divers in technische vaardigheden. Inge’s werkdag varieert van gedetailleerd puzzelwerk tot het geven van presentaties, tot het opzetten van een leergang voor medisch terminologen.

“Voor mij is het een grote drive goed over te brengen wat wij binnen het Nictiz Terminologiecentrum doen. Het maken van de vertaalslag tussen wat wij hier inhoudelijk doen, en het zo helder mogelijk overbrengen aan de mensen in de zorg die het werk in praktijk brengen.”

De Leergang Medisch Terminoloog

Gevraagd naar haar kijk op de toekomst van haar vakgebied, vertelt Inge: “Als team is niet het doel dat we erg groot worden. Het idee is als tweedelijns specialisatie te werken, waarbij de terminologiekennis meer in het veld terechtkomt.” De leergang Medische Terminologie kan daarbij van groot belang zijn.

Om meer Eenheid van Taal te realiseren in het Nederlandse zorglandschap ontwikkelde Nictiz deze leergang. Het idee kwam voort uit de toenemende vraag naar vertalingen en nieuwe koppelingen, mede door de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) en kwaliteitsregistraties. “Er zijn weinig mensen die deze kennis hebben.” Inge, die al ervaring had met scholing, werd gevraagd om het op te zetten met collega Natasha Krul. De Nictiz Academie dacht mee over de didactische aspecten. De leergang heeft sinds vorig jaar echt vorm gekregen en de eerste lichting is nu gestart.

 

Jezelf blijven aanscherpen

Kortom, Inge bouwt hard mee aan onderwijsontwikkeling. Maar leergierig is zijzelf ook. “Soms moet ik een beetje afgeremd worden. Dan heb ik weer een idee voor een cursus of training.” Ze heeft al veel voltooid, waaronder de Young Potential Training vanuit Nictiz, maar ook een module Inleiding in de Filosofie of de cursus Wetenschapsjournalistiek. Beiden bewust buiten haar werkgebied: ze waardeert de diversiteit die andere onderwerpen en gesprekspartners met zich meebrengen. Zo wil ze haar perspectief blijven aanscherpen, met name als het gaat om implementaties en de impact op mensen in de zorg.

Dat blijven reflecteren lijkt vanuit haar ouders meegekregen, mede door de verhalen van haar moeder, die jurist was bij het Juridisch Loket, en haar vader, een verzekeringsarts. Zij hebben haar geleerd om achter de oppervlakte te kijken en te begrijpen dat er vaak complexe redenen zijn waarom mensen in bepaalde situaties belanden.

Equals

Het gesprek komt op Equals. Inge herinnert: “Ik meen dat tijdens mijn studie circa 80% van de studenten vrouw was. In de decentrale selectie krijgen mannen zelfs eerder een voorkeurspositie om de balans te behouden.” Gelijkwaardigheid en perspectief zijn nou eenmaal brede termen. Opnieuw noemt ze het belang van vernieuwende invalshoeken; ook in een werkomgeving noemt ze dat een balans tussen mannen en vrouwen voordelig kan zijn vanwege verschillende perspectieven en benaderingen.

Tijdens Equals staat Inge als rolmodel te boek. Wie zou ze zelf als rolmodel beschrijven? “Ik moet denken aan Susan Cain. Voor mij heeft het contrast tussen introvert en extravert best een rol gespeeld in de ontwikkeling van mijn carrière, omdat binnen de geneeskunde extravert gedrag meer op de voorgrond staat. Susan Cain heeft onderzoek gedaan en een boek geschreven dat in de maatschappij extraverte eigenschappen vaker als positief worden toegediend. Zij beschrijft juist een balans en ook de kwaliteiten van een introvert persoon: het één is niet beter dan het andere. Je hebt beide nodig. Dat heeft mij geïnspireerd. Dat je als introverte vrouw net zo ver kunt komen en anderen kunt inspireren.”

Inge adviseert vrouwen die een carrière in tech ambiëren om bij zichzelf te blijven. “Vertrouw erop als jij een andere kijk hebt op dingen, ook al heb je mogelijk niet dezelfde ervaring als anderen in het veld.” Een advies waar Inge zelf stralend voorbeeld van is, vinden wij.

De Nictiz rolmodellen van Equals 2024 poseren met hun eigen poster op het Nictiz kantoor. Dit jaar doen Ananta Sotthewes, Elize Rot, Gaby Wildenbos, Inge Soons, Lilian Minne, en Renate Kieft mee.

Read all Read less

Meer verhalen van onze rolmodellen:

Go to top

Volg ons