In gesprek met: Renate Kieft
Fotograaf Equals: Carly Wollaert
Renate Kieft staat in 2024 centraal als één van de rolmodellen tijdens de campagne van Equals op internationale vrouwendag – een campagne gericht op het vergroten van de zichtbaarheid van inspirerende en ambitieuze vrouwen in de zorg-ICT.
We spreken Renate Kieft, internationaal adviseur bij Nictiz, over haar sterke drive om zorgdata uitwisselbaar te maken en hoe zij zich als bruggenbouwer inzet haar boodschap over te brengen binnen en buiten de grenzen van Nederland.
“Ik wil werken aan een wereld waarin zorgdata vrijelijk over en weer gebruikt wordt, zodat patiënten passende zorg krijgen; ongeacht wie of waar je bent. Iedereen heeft immers recht op de juiste zorg op de juiste plek.”
Levensmissie
Taal is voor Renate een belangrijk speerpunt. Zowel zorgverleners als patiënten moeten de informatie begrijpen. Dit begrip is essentieel voor het leveren van kwalitatieve en veilige zorg. Via eenduidige taal worden (digitale) zorggegevens uitwisselbaar. Renate zet zich hier al menig jaar voor in. Na haar studie Verplegingswetenschappen aan de Universiteit van Utrecht – die zij cum laude afsloot – promoveerde zij in 2018 aan de Universiteit van Tilburg.
Ze vertelt: “Door mijn academische achtergrond ben ik gefascineerd door de potentiële kracht van zorgdata. Mijn uitdaging? Uitwisselbare data in de zorg ontwikkelen en realiseren. Niet-uitwisselbare zorgdata leidt tot misinterpretatie, inefficiëntie en onnauwkeurige analyses.”
Ruim 12,5 jaar werkte zij bij Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), waar ze als programmamanager verantwoordelijk was voor het programma Gegevensuitwisseling. Samen met gepassioneerde collega’s heeft ze verpleegkundige gegevens op de agenda heeft gezet. Ze maakt(e) zich hard voor de transitie van meerdere talen naar één taal in de verpleging; de overstap naar SNOMED.
“Mijn missie is helder: zorgdata uitwisselbaar maken, zodat patiënten, zorgprofessionals en onderzoekers altijd beschikken over actuele en kwalitatief juiste data. Dit resulteert uiteindelijk in nauwkeurigere diagnostiek en passende behandelingen. Ik wil werken aan een wereld waarin zorgdata vrijelijk over en weer gebruikt wordt, zodat patiënten passende zorg krijgen; ongeacht wie of waar je bent. Iedereen heeft immers recht op de juiste zorg op de juiste plek.”
Verandering is geen makkelijk proces. Ze benadrukt hierbij de waarde van mensen om je heen die je kunnen motiveren. Renate geloofde in de benodigde hervorming en bleef vasthouden, wat resulteerde in een nieuwe informatiestandaard die niet langer ter discussie staat (eOverdracht). “Het is belangrijk om gedreven te worden door een visie of ambitie: dit betekent helder hebben waar we naartoe moeten.” Haar werk is hier een voorbeeld van.
Het vinden van Nictiz
Renate besefte haar waarde als bruggenbouwer. Ze ging op zoek naar nieuwe uitdagingen in haar carrière en trof ze op een internationale vacaturesite haar huidige functie bij Nictiz. Het ‘klikte’. Ze voelde dat de functie goed paste bij haar missie en drijfveren. Over het team vertelt ze: “Er zit hier zoveel kennis. Om daarin je eigen inbreng te hebben is ontzettend leuk.” Haar achtergrond is hierbij juist van waarde: ze merkt dat ze haar expertise kan inzetten en ruimte krijgt om haar ervaring toe te passen binnen Nictiz Internationaal.
Renate blijft zich hardmaken voor het agenderen van verpleegkundige kwesties en benadrukt het belang, geïnspireerd door haar eigen ervaringen in het veld. “Het werk van verpleegkundigen blijft vaak onzichtbaar, ondanks hun belangrijke rol. Het kwantificeren van de unieke bijdrage van verpleegkundige zorg aan uitkomsten van zorg is nog steeds een uitdaging”. De kwaliteit van (digitale) gegevens die verpleegkundigen vastleggen in het zorgdossier is een belangrijk aandachtgebied: gegevens worden op verschillende manieren vastgelegd. Deze gegevens zijn niet een-op-een vergelijkbaar. Hierdoor wordt de gegevensuitwisseling belemmerd. Bovendien is het lastig om uitspraken te doen over de kwaliteit van verpleegkundige zorg of om vergelijkingen uit te voeren tussen organisaties. Deze inzet had zij eerst op nationaal niveau. Als onderdeel van Nictiz kan zij hierin ook internationaal iets bereiken.
Een passie voor taal komt hierbij terug. Renate ziet gelukkig dat het zorgveld de noodzaak van uniformiteit in taal erkent en omarmt, aangezien dit bijdraagt aan heldere communicatie en de kwaliteit van de zorg bevordert. Renate realiseert zich dat deze transitie tijd vergt. “Het implementeren van een uniform taalgebruik is een geleidelijk proces, waarbij je uiteindelijk toewerkt naar acceptatie en het laten zien van de meerwaarde. Want daarmee kun je een kanteling versnellen”. Dit is niet altijd eenvoudig. Dit heeft Renate de afgelopen jaren wel gezien. “Je moet leren om dat verhaal te vertellen”.
Equals
Toen ze benaderd werd als rolmodel voor Equals, vond Renate het belangrijk om hieraan bij te dragen. Ze vertelt: “Internationale Vrouwendag is een dag waarop we niet alleen de prestaties van vrouwen belichten, maar ook de voortdurende strijd voor gendergelijkheid. Ik zie een parallel met zorgdata. Waar niet-uitwisselbare data leiden tot misinterpretaties, leidt genderongelijkheid tot onvolledig begrip en vertekende percepties van capaciteiten.
Het blijft dan ook belangrijk om aandacht te hebben voor ongelijkheden en uitdagingen waarmee vrouwen nog steeds worden geconfronteerd. Deze dag biedt een platform om genderbarrières te doorbreken, hun leiderschap te versterken en gelijke kansen te bevorderen. Het herinnert ons eraan dat een inclusieve benadering essentieel is voor een respectvolle en veilige omgeving of maatschappij.”
SNOMED
SNOMED is hét internationale medisch terminologiestelsel. Het bevat een grote verzameling medische begrippen en hun synoniemen. Zorgverleners gebruiken deze begrippen om allerlei zorginformatie eenduidig vast te leggen. Voorbeelden zijn de registratie van klachten, symptomen, of een diagnose. Dit systeem is een belangrijke factor in wat wij ‘Eenheid van Taal’ noemen. Gegevens die met SNOMED zijn vastgelegd, zijn zeer geschikt voor uitwisseling en hergebruik.