Skip to the main content

Grensstreken

Over project Grensstreken

In het belang van kwalitatief goede patiëntenzorg over de grenzen heen, is digitale uitwisseling van gezondheidgegevens tussen zorgverleners essentieel. In het project Grensstreken, dat Nictiz coördineert, werken zorginstellingen aan beide zijden van de grens met Duitsland en België samen om digitale gegevensuitwisseling te realiseren bij grensoverschrijdende zorg. Hieronder zie je aan welke samenwerkingsinitiatieven het project Grensstreken een  bijdrage levert (of heeft geleverd). De ervaringen, kennis en inzichten die in project Grensstreken worden verkregen, delen we, zodat ook andere zorginstellingen kunnen komen tot gegevensuitwisseling over de grens.

Voorkant van het publieksverslag project Grensstreken met een zorgkaart van Nederland

Samenwerking Maastricht - Aachen (beelden)

Maastricht UMC+ en Uniklinik RWTH Aachen in Duitsland werken actief met elkaar samen ten behoeve van levertransplantaties voor Nederlandse patiënten. Patiënten van Maastricht UMC+ kunnen in Uniklinik RWTH Aachen de levertransplantatie ondergaan, terwijl vooronderzoeken en controles in Maastricht UMC+ plaatsvinden.

Samenwerking Maastricht - Aachen (beelden)

Samenwerking Enschede - Kreis Borken

Medisch Spectrum Twente, Kreis Borken, Acute Zorg Euregio, Ambulance Oost, Ambulancezorg Nederland en Nictiz werken samen voor betere patiëntenzorg door digitale gegevensuitwisseling bij grensoverschrijdende zorg.

Samenwerking Enschede - Kreis Borken

Samenwerking Nijmegen - Kleve

Een Duitse inwoner van de regio Kleve krijgt een beroerte en wordt naar één van de klinieken van de Katholisches Karl-Leisner-Gesellschaft gebracht. Sommige patiënten komen in aanmerking voor een hoog specialistische behandeling, waarvoor het Radboud UMC de dichtstbijzijnde locatie is. Aangezien tijd een factor van levensbelang is voor deze behandeling, werken neurologen van de klinieken in Kleve en het Radboud UMC op dit gebied sinds 2016 samen.

Samenwerking Nijmegen - Kleve

Samenwerking Maastricht - Aachen (labwaarden)

In aanvulling op de eerdere samenwerking tussen Maastricht UMC+ en Uniklinik RWTH Aachen op het gebied van beelduitwisseling, is er gekeken naar het uitwisselen van andere medische data ter ondersteuning van het  multi-disciplinaire overleg (MDO) voor levertransplantaties. Ditmaal voor laboratoriumuitslagen.

Samenwerking Maastricht - Aachen (labwaarden)

Oproep

Heb je vragen over het project Grensstreken, heb je een idee voor een samenwerkingsinitiatief of heb je advies en ondersteuning nodig bij een vraagstuk bij grensoverschrijdende zorg? Neem dan contact op met Maayke Klinkenberg.

Factsheet

Op zoek naar kennis over veilig digitaal uitwisselen van zorgdata in grensregio's?

Project Grensstreken op de Zorg&ICT beurs 2021

Kijk het webinar terug waarin Maayke Klinkenberg uitleg geeft over de aanpak van project Grensstreken en de ervaringen die MUMC+ hiermee heeft opgedaan. De uitwisseling van medische beelden tussen Maastricht UMC+ en Uniklinik RWTH Aachen in de samenwerking op het gebied van levertransplantaties wordt als voorbeeld aangehaald.

Onze expert

Maayke Klinken­berg

Maayke Klinken­berg

Adviseur Internationaal

Bekijk profiel

Ik wil graag

Contact opnemen

Ik wil graag

Met een expert praten

Vrijblijvend

Contact opnemen met Nictiz

Ga naar boven

Volg ons