Skip to the main content

Goede API’s zijn een voorwaarde voor digitale gegevensvoorziening in de zorg

Voordelen API’s vooral benut bij correcte inzet

Gebruiksvriendelijker werken, meer innovatief hergebruik van zorggegevens en vrijheid van leverancierskeuze. Het is zomaar een greep van de vele voordelen die het gebruik van API’s kan bieden. Alles staat of valt echter met een correcte inzet van deze koppelvlakken. In nauwe samenwerking met het zorgveld, werkt Nictiz aan oplossingen om die correcte inzet te faciliteren. Het gebruik van API’s wordt onder andere gestimuleerd door de opzet van een nationale API-strategie, het opstellen van de benodigde API-eisen en de Nationale Bibliotheek als centrale vindplaats van API’s.

API-specificaties en de Nationale Bibliotheek

De Nationale Bibliotheek wordt opgezet in samenwerking met andere standaardisatie-organisaties, veldpartijen en het ministerie van VWS. In de Nationale Bibliotheek kun je straks onder andere terugvinden welke API’s je kunt hergebruiken of aanroepen. Ook is hier terug te vinden aan welke eisen API’s moeten voldoen om bij te dragen aan databeschikbaarheid en interoperabiliteit in het informatiestelsel. Daar zijn softwareontwikkelaars mee geholpen omdat zij meteen over deze (juiste) eisen van API’s kunnen beschikken. Dat helpt hen snel juiste keuzes te maken en op elkaars kennis en producten voort te bouwen. Zo wordt het gebruik en de ontwikkeling van API’s en de juiste API-specificaties gestimuleerd en  georganiseerd. Daarmee faciliteren we het makkelijk en veilig gebruiken van de juiste data binnen het zorgproces.

API’s, Application Programming Interfaces, zijn gestructureerde en gedocumenteerde koppelvlakken voor communicatie tussen applicaties. Je kunt een API zien als een digitale stekkerdoos die applicaties met elkaar verbindt. Wat e-mail en websites zijn voor mens-mens communicatie, zijn API’s voor applicatie-applicatie communicatie.

Strategie

Nictiz brengt zorgpartijen en technologiebedrijven bij elkaar om samen tot een nationale API-strategie te komen. Daarin wordt gewerkt aan transparantie van de techniek die beschikbaar wordt gesteld en een goede rolverdeling tussen aanbieders en afnemers. We werken aan technische en inhoudelijke harmonisatie zodat informatie beschikbaar is om met de juiste data goede zorg te kunnen verlenen. De API-strategie is nog volop in ontwikkeling. Wil jij samen met Nictiz de zorg toegankelijker maken door data beschikbaar te krijgen, met behulp van API’s? 

Meepraten?

We bieden je graag de mogelijkheid mee te denken over het verder brengen van de strategie. Samen gaan we op zoek naar antwoorden op vragen als: “Wat hebben leveranciers nodig om API’s te bouwen conform deze eisen?” en “Wat heb je nodig om API’s te bouwen die ervoor zorgen dat data beschikbaar komt?”

Heb je een idee of een vraag? Neem dan contact op met onze expert, Paul Oude Luttighuis.

Dinsdag 27 september stemde de Tweede Kamer unaniem in met de Wet Elektronische Gegevensuitwisseling In de Zorg (Wegiz). Deze wet stelt dat daartoe aangewezen uitwisselingen verplicht digitaal moeten verlopen. Dit onder voorbehoud van een aantal amendementen, voorstellen van één of meer Tweede Kamerleden tot wijziging van een wetsvoorstel. Lees meer over dit amendement betreft API’s: Gewijzigd amendement van de leden Van den Berg en Hijink over verplicht gebruik van open en waar mogelijk internationale standaarden (API)

Go to top

Volg ons