Skip to the main content

Behandeling spoedpatiënt verbeterd door slimmere samenwerking Duitsland en Nederland

Acute zorg sector

ZorgNet Oost, Medisch Spectrum Twente (MST), Kreis Borken, Ambulancezorg Nederland, Bureau Acute Zorg Euregio, Nictiz en eNovation hebben de handen ineen geslagen om de digitale vooraankondiging van een Duitse ambulance naar het ziekenhuis MST in Enschede te realiseren. Duitse ambulances van Kreis Borken kunnen nu patiëntgegevens digitaal verzenden zonder gebruik te hoeven maken van mobiele telefonie. De Spoedeisende Hulp van het MST is hierdoor beter voorbereid op de komst van de patiënt. Deze samenwerking is tot stand gekomen door het project Grensstreken van Nictiz, de kennisorganisatie voor digitale informatievoorziening in de zorg.

Er was en is al jaren een goede samenwerking tussen ambulancediensten en ziekenhuizen in de grensstreek. Als er geen Nederlandse ambulances direct beschikbaar zijn of als het Nederlandse ziekenhuis de beste optie is, dan vervoeren Duitse ambulances spoedpatiënten naar een Nederlands ziekenhuis. In het belang van kwalitatief goede patiëntenzorg was er de wens om de communicatie via telefoon en sms tijdens dit vervoer om te zetten naar een digitaal bericht, passend bij de Nederlandse informatiestandaard voor Acute Zorg.

“We zijn hierdoor als ziekenhuis nog beter geïnformeerd over de toestand van een patiënt die uit Duitsland naar ons ziekenhuis wordt vervoerd. Hierdoor kunnen we betere voorbereidingen treffen en sneller de juiste zorg opstarten. Daarnaast wordt informatie direct digitaal in onze systemen vastgelegd, waardoor we effectiever kunnen werken.”, aldus Traumachirurg en medisch manager Traumacentrum MST, Ralph de Wit

Aansluiting op Nederlandse situatie

Onder begeleiding van Bureau Acute Zorg Euregio en Nictiz hebben de betrokken organisaties samen met de Duitse collega’s van Kreis Borken onderzocht hoe deze verbetering tot stand gebracht kon worden. Een projectteam met Duitse en Nederlandse medewerkers heeft onderzocht hoe de Duitse ICT-omgeving technisch vertaald kan worden naar de Nederlandse ICT-infrastructuur voor het op de juiste wijze versturen en ontvangen van het bericht. Met de digitale vooraankondiging beschikt de acute zorg in de grensregio Enschede – Kreis Borken over een snelle en volledigere informatievoorziening voor het ziekenhuis MST.

Project Grensstreken

Het doel van het project Grensstreken is betere patiëntenzorg door digitale informatie-uitwisseling bij grensoverschrijdende zorg. De ervaringen, kennis en inzichten die we opdoen, delen we zodat ook andere zorginstellingen of grensregio’s hier gebruik van kunnen maken. In december komt deze informatie beschikbaar in Amigo! Heb je een nieuwe uitdaging voor het realiseren van digitale informatie-uitwisseling in de grensregio? Neem dan contact op met Maayke Klinkenberg, adviseur Internationaal bij Nictiz.

Met spoed beschikbaar

Met spoed beschikbaar is een programma van de branche-, patiënten- en beroepsorganisaties in de acute zorg. Het programma helpt de spoedzorg in het realiseren en versnellen van digitale informatie-uitwisseling. Ook hiervoor is Amigo! een handig hulpmiddel. Samen met VZVZ ondersteunen wij het programma.

Met spoed beschikbaar
Ga naar boven

Volg ons