Skip to the main content

BgZ-MSZ verbeterd in samenwerking met specialisten

Nictiz, de Federatie Medisch Specialisten (FMS), CMIO’s en softwareleveranciers hebben afgelopen periode gewerkt aan het optimaliseren van de bruikbaarheid van de  Basisgegevensset Zorg Medisch Specialistische Zorg (BgZ-MSZ). Dit ook in samenwerking met de NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) en de NFU (Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra), waarmee de gezamenlijke inzet van de sector wordt benadrukt. Deze doorontwikkeling vergemakkelijkt de overdracht van patiëntgegevens en verhoogt de waarde in de spreekkamer voor patiënten die bij meerdere zorgverleners in behandeling zijn. 

Inzien en hergebruik

Omdat de BgZ niet altijd optimaal aansloot op de werkprocessen van medisch specialisten, heeft Nictiz zogenaamde designathons georganiseerd om met alle betrokken partijen te kijken wat er verbeterd kan. Dit leidde tot: 

  • Een overzicht van het medische proces bij verwijzingen waar de BgZ onderdeel van is. 
  • Een weergave van hoe systemen patiëntinformatie beschikbaar maken. 

De resultaten zijn vastgelegd in een Programma van Eisen (PvE) door de FMS en CMIO’s, met input van Nictiz en leveranciers. Voor wie meer details wil, is een uitgebreide handreiking beschikbaar met aanvullende informatie over dit proces. 

Programma van Eisen: praktische richtlijnen

Het PvE beschrijft de eisen waaraan software moet voldoen. Het is met name toepasbaar op processen rondom het inzien en hergebruik van gegevens, en bij verwijzen en het delen van de BgZ. Dit biedt een duidelijke basis voor domeinoverstijgende gegevensuitwisseling. Het PvE is gepubliceerd in De Nationale Bibliotheek voor Gegevensuitwisseling in de Zorg en beschikbaar voor inzage. 

Focus op registratie

Met het PvE als leidraad starten zorgaanbieders en softwareleveranciers de implementatie. Tegelijk wordt in nieuwe designathons gewerkt aan de registratie van gegevens, met bijdragen van onder andere Stichting Dutch Hospital Data (DHD). 

Meer weten? Lees hier het toelichtingsdocument. 

Go to top

Volg ons