Skip to the main content

Verbeterde samenwerking tussen huisarts en paramedicus door digitaal verwijsbericht

Paramedici sector
Nictiz start openbare consultatie verwijsbericht van huisarts naar paramedicus

Nictiz werkt aan het verbeteren van de databeschikbaarheid voor huisartsen en paramedici. De digitale informatie-uitwisseling tussen deze zorgverleners zorgt voor een positievere patiëntbeleving, verlicht de administratieve lasten en verbetert de samenwerking. Voor het digitaal verwijzen van een huisarts naar een paramedicus ontwikkelt Nictiz binnen de informatiestandaard paramedische zorg het verwijsbericht. Het ontwerp hiervoor is nu beschikbaar voor openbare consultatie.

Het verwijsbericht ontwikkelt Nictiz samen met het zorgveld. Tijdens de consultatieperiode kunnen partijen zoals huisartsen, paramedici, softwareleveranciers én patiënten de ontwikkelversie van het verwijsbericht bekijken, vragen stellen of er een reactie op geven. Bevindingen uit de openbare consultatie worden verwerkt en besproken op een nader te plannen datum in februari. Degenen die gereageerd of belangstelling hebben krijgen hiervoor een uitnodiging. De consultatie loopt tot 20 januari 2023.

Na de consultatieperiode start de implementatie van het verwijsbericht in de praktijk. Alle softwareleveranciers zijn uitgenodigd om aan te sluiten op deze pilots. Het verwijsbericht is het eerste onderdeel van de vernieuwde informatiestandaard paramedische zorg. De implementatie is onderdeel van het programma Digitale Gegevensuitwisseling Paramedische Zorg.

Over het verwijsbericht

De huisarts verstuurt het verwijsbericht elektronisch vanuit het informatiesysteem naar het informatiesysteem van de paramedicus. Met deze verwijzing krijgt de paramedicus snel en goed inzicht in de verwijsvraag en achterliggende problematiek. Hiermee kan de paramedicus de zorg gericht voortzetten en is op de hoogte van factoren die invloed kunnen hebben op de behandeling.

Over de richtlijn HASP-paramedicus

Om te zorgen dat het verwijsbericht snel en gestructureerd opgesteld kan worden én volledig aansluit bij de informatiebehoefte van de ontvanger, is deze uitgewerkt in de richtlijn HASP-paramedicus. Het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) ontwikkelde deze richtlijn samen met de paramedische beroepsverenigingen.

Voor consultatie

Wil je meedenken over de ontwikkelversie van het verwijsbericht, ga dan naar pagina over de informatiestandaard voor meer informatie.

Meer weten?

Voor andere reacties, vragen of opmerkingen over bovenstaande kun je via onderstaand contact opnemen met productmanager Gert Koelewijn.

Portretfoto van Gert Koelewijn, product- en programmamanager en medisch informaticus bij Nictiz

Gert Koelewijn

Gert Koelewijn

Productmanager / Programma Manager

Informatiestandaarden

Bekijk profiel
Go to top

Volg ons