Skip to the main content

Praktijkvoorbeelden tonen aan: samenwerking in de grensgebieden leidt tot betere kwaliteit van zorg

Even tanken in Duitsland en betrokken raken bij een aanrijding. Of na een vergadering in Brussel een afstapje missen. Ook als je in het buitenland bent, heb je soms zorg nodig. In het project Grensstreken, dat Nictiz coördineert, werken zorginstellingen aan beide zijden van onze grenzen samen om digitale gegevensuitwisseling te realiseren bij deze grensoverschrijdende zorg. In het publieksverslag van dit project lees je alle ins en outs over deze samenwerkingen zoals patient journeys, de betekenis voor de kwaliteit van zorg en de succesfactoren.

Voorkant van het publieksverslag project Grensstreken met een zorgkaart van Nederland

Download het publieksverslag hier

Project Grensstreken, voluit; Grensoverschrijdende gegevensuitwisseling in de grensregio’s, startte eind 2019. Het doel: de digitale informatie-uitwisseling in de grensregio’s versnellen en de kennis ervan delen met andere (grens)regio’s. De samenwerking tussen regionale partijen maakt het mogelijk om lokale belemmeringen te herkennen en samen tot een oplossing te komen. Het belang van het opbouwen van kennis in de grensregio’s vertaalt zich bovendien naar Europese ontwikkelingen. Twee gegevensuitwisselingen in de grensstreken zijn al verbeterd door het project (zie kader) en aan de volgende wordt inmiddels hard gewerkt.

Twee samenwerkingsinitiatieven voor grensoverschrijdende informatie-uitwisseling hebben al tot succesvolle verbeteringen geleid:

  • Samenwerking Maastricht UMC + en Uniklinik Aachen: radiologische beelden.
    Beide ziekenhuizen werken actief samen ten behoeve van levertransplantaties. Nederlandse patiënten kunnen in Uniklinik RWTH Aachen een levertransplantatie ondergaan, terwijl vooronderzoeken en nazorg in Maastricht UMC+ plaatsvinden.
  • Samenwerking Medisch Spectrum Twente en Kreis Borken: digitale vooraankondiging.
    Beiden werken samen met Acute Zorg Euregio, ZorgnetOost, Ambulance Oost, Ambulancezorg Nederland en Nictiz voor betere grensoverschrijdende acute zorg door digitale gegevensoverdracht van de Duitse ambulance naar een Nederlands ziekenhuis.

In het publieksverslag lees je een uitgebreide toelichting op beide samenwerkingen.

Voordelen van regionale samenwerking

Uiteraard zijn er de bekende voordelen die digitalisering van de uitwisseling van zorginformatie voor de betrokkenen in de regio met zich meebrengt. Denk aan de juiste informatie op het juiste moment op de juiste plek, veiligere overdracht dan op papier, minder kans op fouten en tijdwinst. Nictiz deelt deze ervaringen, kennis en inzichten zodat ook andere zorginstellingen in de grensgebieden kunnen komen tot gegevensuitwisseling over de grens. Bovendien monitoren we de Europese ontwikkelingen, waardoor de voorbeelden uit project Grensstreken op een later moment kunnen worden opgeschaald tot grotere uitwisselingen op Nederlands of Europees niveau.

Hulp nodig?

Heb je een nieuwe uitdaging voor het realiseren van digitale informatie-uitwisseling in de grensregio? Neem dan contact op met Karlijn de Bruin.

 

Portretfoto van Karlijn de Bruin, adviseur internationaal bij Nictiz

Karlijn de Bruin

Karlijn de Bruin

Adviseur Internationaal

Interoperabiliteit

Go to top

Volg ons