Skip to the main content

Nu ook de Thesaurus Zorg en Welzijn ondergebracht bij Nictiz

Of je nu zoekt op diabetes of suikerziekte: via beide synoniemen vind je als patiënt of zorgprofessional alle beschikbare relevante informatie die je zoekt. Bijvoorbeeld op de website van je gemeente of zorginstelling. Daarvoor zorgt het omvangrijke terminologiebestand Thesaurus Zorg en Welzijn (TZW). Met ruim 50.000 termen, zowel in vaktaal als in de taal van de burger, zorgt de TZW voor toegankelijkere websites en databanken en voor het verrijken van zoekmachines. Voortaan is ook deze thesaurus onderdeel van de terminologieproducten van Nictiz.  

De TZW viert dit jaar alweer zijn 30e verjaardag. Deze thesaurus bevat de taal van de zorgsector: van curatieve zorg, langdurige zorg en het sociaal domein. Via synoniemen zijn de taal van de professional en de taal van de burger aan elkaar verbonden. Met een woordenboekfunctie voor het vastleggen en uitleggen van de betekenis van termen uit de zorg én het sociaal domein. En met trefwoorden voor het consistent kunnen taggen van informatie op websites. Dat is waar organisaties uit de zorg en het sociaal domein de TZW voor gebruiken. 

TZW en Nictiz

In de afgelopen jaren zijn in samenwerking met Nictiz ook enkele duizenden termen uit de zorg en het sociale domein gekoppeld aan SNOMED, de terminologie die zorgt voor Eenheid van Taal. Hierdoor is de TZW een bron voor patiëntvriendelijke termen en toelichtingen van medische termen voor patiëntenportalen en persoonlijke gezondheidsomgevingen.

De vele synoniemen komen nu ook beschikbaar in combinatie met SNOMED. Het brede terrein aan onderwerpen in de TZW legt de verbinding vanuit de zorg naar aangrenzende domeinen. De TZW biedt daarnaast veel flexibiliteit om specifieke selecties van termen rond een bepaald thema te beheren en beschikbaar te stellen. 

Na jaren van goede samenwerking met Stichting Stimulansz is Nictiz verheugd om de TZW nu als een van haar terminologieproducten op te nemen. Met het onderbrengen van deze thesaurus bij Nictiz vervallen per 1 januari 2023 de licentiekosten voor de huidige gebruikers en voor nieuwe gebruikers. Een logische stap om het zorgveld en het sociaal domein te ondersteunen bij het streven naar eenheid van taal. 

Over Stimulansz

Stimulansz is kennis- en adviespartner van gemeenten en levert praktische en juridische oplossingen voor het sociaal domein die écht werken. Stimulansz vertaalt de theorie van wet- en regelgeving naar de werkvloer, waarbij er meer mogelijk is in de regelgeving dan vaak wordt gedacht.

Go to top

Volg ons