Op 19 oktober 2022 tekenden ActiZ, GGD GHOR Nederland, NCJ, RIVM, het ministerie van VWS, VNG, VZVZ en Nictiz een samenwerkingsovereenkomst over informatiestandaard JGZ (Jeugdgezondheidszorg). Daarmee ontstaat duidelijkheid voor de governance en de procedure voor wijzigingen in dé informatie- en gegevensuitwisselingsstandaard voor de jeugdgezondheidszorg en het rijksvaccinatieprogramma (RVP).
Walter Kraan, Manager Informatiestandaarden van Nictiz, is blij met deze ondertekening. “Deze samenwerking maakt het voor alle partijen makkelijker met elkaar te werken aan nieuwe ontwikkelingen in de jeugdgezondheidszorg. De partijen weten welke wijziging wanneer verwacht worden, waardoor andere planningen hierop afgestemd kunnen worden. Dit leidt voor alle partijen tot een voorspelbare en realistische planning. Waardoor we samen de zorg beter maken.”
Informatiestandaard
Een informatiestandaard heeft als doel om op gestructureerde manier digitaal gegevens vast te leggen en tussen organisaties uit te wisselen. Men legt afspraken vast om het eenduidig en betekenisvol uitwisselen van informatie mogelijk te maken. Een informatiestandaard bestaat uit een inhoudelijk deel, over wat en hoe de professional zijn werkproces registreert, en een technisch deel met daarin alle technische specificaties. Zie ook de animatievideo over informatiestandaarden.
Voor de huidige Informatiestandaard JGZ is de Basisdataset JGZ het inhoudelijke deel en maken het dossieroverdracht-bericht (DOB) en de vaccinatieberichten de technische gegevensuitwisseling mogelijk.
Nieuwe manier van werken
Alle wijzigingsverzoeken die te maken hebben met de huidige en nieuw te ontwikkelen Informatiestandaard JGZ worden naar deze nieuwe brievenbus gestuurd: brievenbusISJGZ@VNG.nl. Er is dus nog maar één route om zaken veranderd of opgenomen te zien in de Informatiestandaard JGZ. Alle betrokken partijen kunnen een wijzigingsverzoek naar de brievenbus insturen.
Bestuurlijk komen eerdergenoemde partijen bijeen in het Strategisch Beraad. Hierin stelt men de planning vast van elk komend jaar voor de wijzigingen aan de informatiestandaard JGZ. Ook bepaalt men welke wijzigingen in de drie jaar daarna op de routekaart komen. Alle partijen werken tevens samen in het Tactisch Overleg (TO). Het TO bespreekt de wensen van de JGZ-organisaties en vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. Ook stellen zij de planning op en bereiden zij de keuzes voor zodat het Strategisch Beraad daarover een besluit kan nemen. Het TO kan bijvoorbeeld impactanalyses laten uitvoeren om te bepalen wat de impact zal zijn van een wijziging.
Meer informatie
Kijk hier voor meer informatie over de informatiestandaard:
Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met onze expert Ananta Sotthewes.