De Nictiz-strategie
Van aannemer naar architect
Databeschikbaarheid: dé randvoorwaarde om de zorg toegankelijk, veilig en betaalbaar te houden. Daarom behoort het tot de kern van onze strategie. Meer databeschikbaarheid leidt tot snellere digitalisering in de zorg en dat helpt om de gezondheid van mensen te verbeteren. In onze strategie Van aannemer naar architect beschrijven we drie speerpunten om databeschikbaarheid te bereiken.
Impact met kennis
Nictiz is dé kennisorganisatie op gebied van digitale voorziening van gezondheidsgegevens
Ons doel is een brede erkenning als dé Nederlandse kennisorganisatie op het gebied van informatievoorziening in de zorg en het gebruik ervan. Daarvoor geven we onze visie op het gezondheidsinformatiestelsel en dragen we standpunten uit die richting geven. Met zichtbare impact tot gevolg: onze visie en standpunten worden overgenomen en onze publicaties worden gelezen, gewaardeerd en toegepast.
De roep om een duidelijke visie op het gezondheidsinformatiestelsel was zorgbreed. Samen met onder andere het ministerie van VWS, VZVZ en ZN werkten we samen aan het formuleren van een gezamenlijke visie op het duurzaam gezondheidsinformatiestelsel. We werken momenteel de strategie op de visie uit.
Een greep uit onze activiteiten
- De ontwikkelingen onderzoeken zoals EHDS, Wegiz, Publiek Houderschap, infrastructuur en IZA. En daarbij formuleren wat de raakvlakken zijn met de overkoepelende visie (NVS).
- Het inzichtelijk maken van dilemma’s rond databeschikbaarheid die richting vragen. Bijvoorbeeld uit obstakel-verwijder-traject HealthRI.
- Het opstellen en publiceren van een visie op Eenheid van Techniek en Eenheid van Taal.
- De Nictiz Academie strategisch inzetten bij het delen van Nictiz-kennis binnen en buiten Nictiz.
- Eenduidige verantwoordelijkheid beleggen voor inhoudelijke dossiers en coördinatie van trajecten. Denk aan de Wegiz, EHDS, IZA, Publiek houderschap, Coalitieakkoord en infrastructuur.
- Het inzetten op kennisontwikkeling bij en opleiden van alle collega’s.
NicTALK, de podcast van Nictiz
Leren bij de Nictiz academie
Fit-gap analyse Wegiz en EHDS
Samenhang door architectuur en stelselbeheer
Nictiz geeft richting aan digitale zorginformatie-uitwisseling door architectuur en stelselbeheer.
Hoogwaardige informatievoorziening vraagt om meer samenhang en regie in het gezondheidsinformatiestelsel. Wij dragen daaraan bij met de ontwikkeling en toepassing van een kaderstellende en richtinggevende stelselarchitectuur. Deze architectuur stuurt de activiteiten binnen Nictiz, maar ook de activiteiten als stelselbeheerder buiten Nictiz. Voor het versterken van de stelselregie bereiden we ons ook voor op een overkoepelende rol. Daarbij verschuift de aandacht steeds meer van het maken van informatiestandaarden naar het faciliteren van het stelselbeheer.
Een greep uit onze activiteiten
- Het realiseren van een duurzaam releasebeleid. Eerst binnen Nictiz, vervolgens uitbreiden met VZVZ en daarna uitbreiden naar andere SDO’s.
- Het doorontwikkelen van Nationale Bibliotheek zorg-ICT standaarden.
- Het opzetten van een nationale test- en validatievoorziening en daarvan de effectiviteit monitoren, in samenwerking met VZVZ.
- Het verwezenlijken van een gemeenschappelijke roadmap van samenhangende activiteiten wat betreft ontwikkeling en ingebruikname van standaarden en voorzieningen.
Kaderstellend en richtinggevend
De Nationale Bibliotheek
Onderzoek toekomstscenario's zibs
Standaardisatie voor databeschikbaarheid
Nictiz zorgt dat zorginformatie eenduidig kan worden vastgelegd en uitgewisseld door standaarden te ontwikkelen, te beheren en beschikbaar te stellen.
Het beschikbaar stellen van data vraagt om richting. Op de onderdelen die van belang zijn om dit bereiken, en de processen en afspraken die bijdragen aan het bruikbaar maken van data. Daarbij is de focus op primair én secundair gebruik belangrijk. Dit kun je niet los van elkaar zien: het zijn de twee zijden van één medaille.
Naast het standaardiseren van componenten voor databeschikbaarheid wil Nictiz zich ook conformeren aan afspraken die bijdragen aan een betere (samen)werking tussen stakeholders. Daarvoor moeten we regie nemen over het beheer van de processen, de standaarden en de daarvoor ingezette middelen. Dat nemen we op basis van afspraken die we in nauwe samenhang met stakeholders hebben gemaakt. Dit in het kader van onder andere stelselregie en afspraken (NEN). Samenwerking met stakeholders en het in co-creatie uitvoeren van werkzaamheden is een belangrijk aandachtspunt de komende jaren. Onder het motto voor en door de markt kunnen we de inzet van specifieke en generieke componenten versnellen.
Een greep uit onze activiteiten
- De ontwikkeling van de API-bibliotheek waarin API’s worden getoetst en gedeeld met de gehele markt om hergebruik van zorginformatie te bevorderen.
- Een verbeterde inzet van zibs voor de uniformering van invoer en structurering van data.
- Het standaardiseren van FHIR-tasks voor meer eenduidigheid in de (proces)implementatie door ICT-leveranciers.
- Het beschikbaar stellen van tooling die leveranciers kunnen gebruiken om gebouwde producten te testen op functionele en technische gereedheid.
Meer internationale standaarden of niet?
Releasebeleid Nictiz versie 1.0
Wat houdt de zib-transitie in?
Over de organisatie
Als dé kennisorganisatie voor digitale informatievoorziening in de zorg, gelooft Nictiz dat databeschikbaarheid in de zorg een essentiële rol speelt in het verbeteren van de gezondheid van mensen. Daarvoor zetten onze bevlogen en professionele medewerkers zich iedere dag in. Nictiz verbindt, is open, betrouwbaar en toont lef in alles wat zij doet. Wij werken voor een maatschappelijk doel. Resultaat voor de zorgmarkt is onze drijfveer en dus niet het maken van winst. Zo dragen wij bij om de zorg in Nederland toegankelijk, veilig en betaalbaar te houden. Ons motto loopt als een rode draad door de organisatie: betere gezondheid door betere informatie.
Nictiz hecht veel waarde aan diversiteit binnen én kwaliteit van haar personeelsbestand. We streven daarin dan ook naar gelijkheid en diversiteit. Daarbij zetten we vol in op kennisontwikkeling en opleiding van alle collega’s. Een variatie aan mensen en meningen zorgt onder andere voor een variatie in invalshoeken. Daardoor kijken we met een brede blik naar alle uitdagingen en ontwikkelingen die op ons afkomen.