Betrouwbare digitale toegang
Het programma Digitale Toegang (voorheen: eID) informeert de zorg over de ontwikkelingen rondom identificatie en authenticatie van burgers en zorgprofessionals. Identificatie betreft wie je bent en authenticatie toont aan wie je zegt te zijn. Het programma adviseert de zorg over de implementatie van diverse toegangsvoorzieningen en deelt ervaringen hierover met het ministerie van VWS aan de hand van vier hoofdthema’s: Wet digitale overheid, inlogstelsel ‘Dezi’, digitale vertegenwoordiging en de Europese ID-wallet.
Wat is digitale toegang?
In de zorg wisselen we steeds meer online gegevens uit. Met name als het om onze medische gegevens gaat, willen we veilig kunnen inloggen bij onze zorgverleners. Daarom werkt de overheid stapsgewijs aan het verhogen van het betrouwbaarheidsniveau van inlogmiddelen, die zorgaanbieders gebruiken om toegang te bieden tot hun digitale diensten. Nu de Wet digitale overheid (Wdo) per 1 juli 2023 in werking is getreden en gefaseerd wordt ingevoerd, veranderen de regels voor het veilig en betrouwbaar inloggen bij (semi-)publieke organisaties waar ook de zorg onder valt. De Wdo geeft aan dat alle inlogmiddelen in de zorg moeten voldoen aan betrouwbaarheidsniveau substantieel of hoog. Voor zorgaanbieders betekent dit dat ze alle, door de wet erkende inlogmiddelen en vormen van inloggen moeten kunnen accepteren. Meer over betrouwbaarheidsniveaus in de zorg.
Programma Digitale Toegang ondersteunt het zorgveld bij de adoptie van deze wettelijke eisen door te informeren en adviseren over inlogvormen. Zoals DigiD; digitaal machtigen; eIDAS voor burgers en patiënten en het nieuwe inlogstelsel voor zorgprofessionals (Dezi) dat op termijn de UZI-pas vervangt.
Doel programma
Het programma Digitale Toegang informeert over de Wet digitale overheid (Wdo), die eisen stelt aan de betrouwbaarheid van inlogmiddelen. Door aan te sluiten op de publieke routeringsdienst TVS (ToegangVerleningService), kunnen zorgdienstverleners alle door de wet erkende toegangsvoorzieningen ontsluiten.
Om hybride zorg toegankelijk te houden voor iedereen, zijn goede voorzieningen voor digitale vertegenwoordiging nodig. Het programma informeert over de ontwikkelingen van deze voorzieningen en haalt ervaringen op uit het zorgveld over de toepassing in de praktijk.
Voor het inloggen van zorgprofessionals wordt de huidige inlogmanier (UZI-pas) vervangen door het nieuwe inlogstelsel ‘Dezi‘. Het programma informeert de zorg over dit stelsel en deelt ervaringen uit het zorgveld met het ministerie van VWS.
Met de herziening van de eIDAS-verordening is er wettelijke grondslag gekomen voor het gebruik van Europese ID-wallets in de zorg. Het programma informeert het zorgveld over de Europese ontwikkelingen en de komst van ID-wallets.
Welke rol heeft Nictiz?
Via het programma Digitale Toegang informeert en adviseert Nictiz zorgaanbieders en softwareleveranciers over de Wet digitale overheid (Wdo); de ToegangVerleningService (TVS); digitaal machtigen, de herziene eIDAS-verordening (de komst van ID-wallets) en Dezi (het nieuwe inlogstelsel voor zorgprofessionals dat op termijn de UZI-pas vervangt). Nictiz schakelt tussen enerzijds de zorgaanbieders en ICT-leveranciers en anderzijds het ministerie van VWS.
Opmerkingen en suggesties vanuit de praktijk wat betreft haalbaarheid, implementatie en knelpunten koppelen wij terug aan het ministerie van VWS. Het ministerie kan deze input meenemen in verdere beleidsvorming.
Ben je als zorgaanbieder of leverancier geïnteresseerd in een van bovenstaande onderwerpen? Neem per e-mail contact met ons op via onderstaande knop.
Handreiking Dezi
Deze interactieve handreiking biedt informatie, handvatten voor implementatie en inspiratie over veilig en flexibel inloggen in de zorg met Dezi; het nieuwe inlogstelsel voor zorgprofessionals.
Handreiking Vertegenwoordiging
Een interactieve handreiking om zorgaanbieders te informeren over de publieke vertegenwoordigingsvoorzieningen en een keuzerichting te bieden om hiermee op een uniforme manier aan de slag te gaan.
Beeldverhalen
Nictiz ging op zoek naar ervaringsverhalen uit diverse domeinen om de implementatie van digitale toegang in de zorg een gezicht te geven. Een speciale pagina is ingericht voor de serie beeldverhalen die hieruit is ontstaan. Laat je inspireren op het gebied van digitale toegang in de zorg met de verhalen van koplopers, pioniers en eindgebruikers.
Bekijk de beeldverhalen over digitale toegang in de zorg:
Informatiesessies
Er worden verschillende online informatiesessies georganiseerd met betrekking tot digitale toegang. Bekijk de agenda. Het is ook mogelijk om een sessie op maat te organiseren, neem hiervoor contact met ons op.
Nieuwsbrief digitale toegang
Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte over nieuws, bijeenkomsten en ontwikkelingen rondom digitale toegang in de zorg.
Bekijk de privacyverklaring.
Podcast 'Digitale Toegang in de Zorg'
Digitalisering in de zorg biedt veel kansen, maar er zijn ook een aantal spelregels die in acht moeten worden genomen qua veiligheid en betrouwbaarheid. Veilig inloggen is dan ook een belangrijke voorwaarde voor verdere digitalisering.
In deze podcastserie worden verschillende onderwerpen besproken die betrekking hebben op veilige digitale toegang van patiënten tot hun medische gegevens.
Elke aflevering gaat Bob van Os (Nictiz) in gesprek met experts op het gebied van identificatie en authenticatie in de zorg.
Ervaringsverhalen & gastcolumns
Publicaties
Ga de verdieping in met onze diverse publicaties. Bob van Os, programmamanager digitale toegang bij Nictiz, nodigt in een reeks gastcolumns experts uit om meer te vertellen over relevante thema’s binnen het domein veilige, digitale toegang in de zorg. Ook bieden we inspirerende praktijkverhalen en interviews over de implementatie van digitale toegang in de praktijk in samenwerking met koplopers uit het zorgveld.
Wil jij ook aan de slag met veilige digitale toegang voor jouw organisatie? Of doe je dat al, maar wil je kijken welke mogelijkheden er nog meer zijn? Ga dan naar Amigo! Heb je vragen, neem dan contact op met onze expert Bob van Os via onderstaand blok.