Skip to the main content

Hoe zorginformatie waardevolle data wordt

BlogPodcast

NicTALK podcast | aflevering 4

Is je Outlook-agenda te vergelijken met het aanleggen van een patiëntendossier? Pim Volkert denkt van wel en betoogt waarom accurate registratie en hergebruik van die gegevens zo belangrijk is voor de zorg. Snelle beloning voor zorgverleners kan zorgen voor een betere diagnose en behandelplan. Naar aanleiding van onderstaande blog gaat Sabine Uitslag in de podcast aflevering met Pim dieper in op het onderwerp.

Beluister de aflevering

De aflevering is ook te beluisteren in: Spotify, Apple iTunesPocket Casts en Google Podcasts.

Blog

Hoe zorginformatie waardevolle data wordt

Snelle “beloning” stimuleert hergebruik van zorggegevens

Pim, je moet je uren van week 34 en 35 nog bijwerken. Het is donderdagmiddag klokslag 4 uur als het bekende mailtje van de afdeling financiën binnenkomt. Het digitaal invullen van mijn uren doe ik altijd met mijn Outlook-agenda open. Daar staat wat ik gedaan heb en waar ik geweest ben. Soms doe ik ook meteen mijn kilometervergoeding, want ook dat heb ik daarin netjes genoteerd. Een mooie parallel met waardevolle data in de zorg, want mijn Outlook-agenda is in feite mijn bronregistratie.

Die werk ik dus altijd keurig bij. Voor je het weet ben je te laat op een meeting of op de verkeerde locatie. En met slimme software krijg ik een seintje hoe laat ik moet vertrekken om op tijd te komen. Reuze handig! Vanuit deze bron heb ik dus verschillende hergebruikdoeleinden: urenregistratie en kilometervergoeding. Op zich schiet ik voor mijn dagelijks werk niets op met die registraties. Voor anderen, met name de afdeling financiën, is deze data zeer waardevol en die kilometervergoeding is nodig om mijn auto te financieren.

Korte en lange loop

Vrijwel overal zie ik een korte en lange loop van datahergebruik. Bij de korte loop word je vandaag of deze week geholpen in je werk waardoor je je werk beter en sneller kan doen. Bij de lange loop wordt mijn werk of werkgever op termijn beter. Vertaald naar de zorg: bij de korte loop wordt de zorgverlener met zijn registratie geholpen in de dagelijkse dossiervoering en kan hij hulp krijgen van virtuele assistentie bij besluit- of meningsvorming. Bij de lange loop wordt data gebruikt voor bijvoorbeeld kwaliteitsverbetering, zoals het ontwikkelen van beslisregels en Artificial Intelligence of om prestaties te vergelijken. De Hospital Standardised Mortality Ratio (HSMR) is daar een mooi voorbeeld van.

Hanteerbare lijsten

Nu werk ik dus veel met mijn Outlook-agenda. Informatietechnisch is dat erg simpel. Je hebt dagen, uren locaties en personen. Dan heb je het wel een beetje gehad. Maar gestructureerde data in een medisch dossier, dat is andere koek. Zorg is ingewikkeld. De benodigde datastructuren zijn ingewikkeld. Denk bijvoorbeeld aan SNOMED. In deze medische terminologie zitten meer dan 100.000 varianten van diagnoses en klachten. Meer dan 50.000 termen voor ingrepen. 15.000 voor lichaamsstructuren. Daar struikelt menig computer al over, laat staan een arts of verpleegkundige. Dus werkt Nictiz samen met diverse veldpartijen om er hanteerbare lijsten uit te halen. Bijvoorbeeld de Diagnosethesaurus van de DHD, de lijst met verpleegkundige problemen van de V&VN of de lijst met micro-organismen van de Nederlandse vereniging van medisch microbiologen. Naast lijsten met termen moet ook de structuur en context duidelijk zijn. Daar zijn zibs en basisgegevenssets dan instrumenteel bij.

Snelle beloning

Maar dan ontbreken nog twee dingen: prettig werkende software om dossiers bij te houden. Software die zorgverleners snel en accuraat de juiste gegevens laat vastleggen. Daar zie ik de softwareleveranciers de laatste jaren gelukkig meer en meer aandacht aan geven. En punt twee: software (vaak een EPD of ECD) die zorgverleners snel beloont. Hoe beter je vastlegt, hoe beter je geholpen wordt. Dat kan inhouden dat je je verslag sneller af hebt. Of dat je geholpen wordt bij het vaststellen van een diagnose en behandelplan. Verder wordt ook nog het includeren van patiënten in studies voor onderzoek eenvoudiger. Van dat laatste heb ik vorig jaar een proof of concept ontwikkeld zien worden bij het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Op basis van de door artsen met de Diagnosethesaurus vastgelegde diagnose, werd tijdens het MDO de voor de patiënt vijf meest geschikte studies besproken. En hoe preciezer de arts de diagnose vastlegde, des te betere match er was met geschikte studies. Dat motiveert (in de korte loop) om goed en precies vast te leggen. En met goede data wordt hergebruik in de lange loop een stuk gemakkelijker: voor de aanleverende partij –pizzasessies gaan tot het verleden horen – en voor de dataverwerkende en -gebruikende partijen. Daarover meer in de volgende blog van mijn collega Brent Opmeer.

We moeten er gezamenlijk voor zorgen dat zorgprofessionals snel worden ‘beloond’ voor goede dossiervoering, want dat is een goede motivatie om dat te doen. Een heel andere motivatie dan bij het vastleggen van een administratieve code. Daar hoor ik artsen wel eens grapjes over maken. Vergelijkbaar met mijn uitleg aan collega’s onder welke urencode ik het schrijven van dit blog vastleg. Ik denk dat het AI.54000.15 – Trainingen voor gebruik en implementatie wordt.

 

NicTALK – de podcast

NicTALK is de nieuwe podcastserie van Nictiz, gepresenteerd door Sabine Uitslag. Samen met een expert van Nictiz gaat zij elke aflevering in op de vraag: wat is er nodig voor goede digitale informatie-uitwisseling in de zorg?

Go to top

Volg ons