Arts stuurt update naar paramedicus
De arts stuurt een elektronische update naar de paramedicus.
- Titel van de overdracht
- De aanleiding voor dit bericht
- Korte beschrijving
- Wie wisselt met wie uit?
- Welke wet is relevant voor deze overdracht?
- Wat is het doel en de meerwaarde van deze overdracht?
- Welke gegevens worden uitgewisseld?
- Zijn er verschillen in de richtlijn en het bericht?
- Meewerkende partijen
- Hulp bij implementatie
- Informatie voor leveranciers
1. De titel van de overdracht
De arts stuurt een elektronische update naar de paramedicus. Deze update is van belang voor het lopende paramedische behandeltraject.
2. De aanleiding voor dit bericht
Tijdens het zorgproces kunnen er diverse aanleidingen zijn voor een update van de arts naar de paramedicus. Bijvoorbeeld als antwoord op verzoek om informatie door de paramedicus (informatieverstrekking), als de arts een vraag heeft aan de paramedicus (informatieverzoek) of bij een wijziging in het beloop die van invloed is op de paramedische behandeling. Het update-bericht van de arts naar de paramedicus is uitgewerkt in de Richtlijn HASP-paramedicus, ontwikkeld door het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) en paramedische beroepsverenigingen.
3. Een korte beschrijving
De arts stuurt de update vanuit het informatiesysteem (XIS) naar de paramedicus. De paramedicus verwerkt de update in het patiëntendossier. Zo kan de paramedicus de ontvangen informatie gebruiken bij de behandeling van de patiënt.
4. Wie wisselt met wie uit?
De arts stuurt de update naar de paramedicus. Een paramedicus is bijvoorbeeld een fysiotherapeut, ergotherapeut, diëtist, huidtherapeut, logopedist of oefentherapeut.
5. Welke wet is relevant voor deze overdracht?
De arts mag de update naar de paramedicus sturen zonder expliciete toestemming van de patiënt op basis van veronderstelde patiënttoestemming. Dit staat beschreven in de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO).
6. Wat is het doel en de meerwaarde van de overdracht voor de patiënt en zorgverleners?
Het doel is goede informatievoorziening voor zowel arts als paramedicus gedurende een paramedisch behandeltraject. Dit bevordert de continuïteit en kwaliteit van zorg.
De directe digitale uitwisseling is van grote meerwaarde voor de patiënt en zorgverleners:
- De update is een snelle, effectieve manier om bij een specifieke aanleiding informatie te delen. De update kan aanleiding geven tot een uitgebreider overlegmoment tussen huisarts en paramedicus.
- De patiënt kan erop vertrouwen dat zowel de arts als de paramedicus beschikt over alle actuele gegevens ten behoeve van een goede en veilige behandeling.
7. Welke gegevens worden uitgewisseld?
De Richtlijn HASP-paramedicus maakt gebruik van vaste rubrieken in de berichtenuitwisseling: de Envelop, de Kern en de Dossiersamenvatting.
In de update bevat de Envelop de algemene gegevens ten behoeve van identificatie. De Kern van de update is kort en krachtig: waarom dit bericht en wat is de nieuwe informatie? De Dossiersamenvatting wordt zo nodig toegevoegd, indien er relevante wijzigingen zijn in specifieke rubrieken. De rubrieken die daarvoor in aanmerking komen zijn dezelfde als bij het verwijsbericht.
8. Zijn er verschillen voor de gegevens in de richtlijn en het bericht?
Het bericht is in lijn met de Richtlijn HASP-paramedicus. Het doel van deze richtlijn is gestandaardiseerde informatie-uitwisseling, met onder andere de basisvereisten voor het gebruik van zorginformatie-bouwstenen (zibs). Nictiz heeft hiervoor een dataset ontwikkeld, waarbij de HASP-rubrieken gerelateerd zijn aan de zorginformatiebouwstenen.
9. Welke partijen hebben meegewerkt bij het tot stand komen van het bericht?
Dit bericht wordt ontwikkeld in samenwerking met de betrokken partijen in het veld. Dit zijn o.a. Ergotherapie Nederland (EN), Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD), Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH), Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF), Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck (VvOCM) en Paramedisch Platform Nederland (PPN).
10. Hulp bij implementatie
De implementatiestappen voor dit bericht komen in Amigo! zodra de nieuwe informatiestandaard Paramedische zorg is gepubliceerd.
Amigo! is een kennisplatform dat op een laagdrempelige manier het gehele zorgveld ondersteunt met digitale informatie-uitwisseling.
11. Informatie voor leveranciers
Het update-bericht van arts naar paramedicus wordt ontwikkeld door Nictiz. Het is onderdeel van de usecase ‘Arts stuurt update naar paramedicus’ van de informatiestandaard Paramedische zorg [Link naar nieuwe pagina informatiestandaard]. Deze informatiestandaard maakt gebruik van zorginformatiebouwstenen (zibs) en HL7 FHIR.
Onze experts
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Meld je aan voor de nieuwsbrief en lees elke maand alles over de laatste ontwikkelingen op het gebied van digitale informatie-uitwisseling, projecten, publicaties en events.
Bekijk de privacyverklaring.
Ik wil graag
Contact opnemen
Vrijblijvend