Beeldbeschikbaarheid
Landelijke beschikbaarheid van radiologische beelden voor zorgverleners. Dat is hét speerpunt van Beeldbeschikbaarheid.
De Nictiz Servicedesk staat voor je klaar
Een vraag, verzoek of bevinding rondom informatiestandaarden?
Wat is Beeldbeschikbaarheid?
Beeldbeschikbaarheid betreft de beschikbaarheid van medische beelden en bijbehorende verslaglegging. Voor diverse specialismen binnen organisaties, tussen organisaties en patiënten. Bijvoorbeeld radiologische beelden en verslagen. Door middel van standaardisering en automatisering, kunnen we radiologische expertise toegankelijk maken over de grenzen van individuele zorginstellingen heen. Dit betekent dat radiologische zorg 24/7 en onafhankelijk van de locatie voor iedere patiënt beschikbaar wordt.
In een latere fase kunnen we ook andere medische beelden voor andere specialismen toevoegen. Denk aan echo’s, filmmateriaal van operatiekamers en kleurenfoto’s door niet-radiologen, zoals cardiologen en dermatologen. Beeldbeschikbaarheid is een van de geprioriteerde gegevensuitwisselingen in het Programma Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg. Dat betekent dat die onder de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) als eerste verplicht worden om elektronisch uit te wisselen.
Wat is het doel van Beeldbeschikbaarheid?
Doordat we samenwerken, beschikken zorginstellingen op de juiste tijd en plaats over de juiste informatie om goede zorg te leveren. Zorgaanbieders (instellingen), zorgverleners (professionals), landelijke organisaties, leveranciers en programma’s zijn dus gebaat bij een transparante samenwerking.
Beeldbeschikbaarheid moet ervoor zorgen dat zorgverleners bij medisch-specialistische zorginstellingen beschikken over een compleet en actueel overzicht van alle in Nederland uitgevoerde radiologische onderzoeken met bijbehorende beelden en verslagen. Per patiënt in hun eigen digitale werkomgeving, waarbij elk uitgevoerd radiologisch onderzoek eenmalig is opgenomen in de tijdlijn. Het is van belang dat op die tijdlijn (het bestaan van) beelden en gegevens zoals verslagen gepubliceerd worden. Zorgverleners hoeven dan niet meer handmatige handelingen te verrichten om bijvoorbeeld patiënten te koppelen aan het interne patiënt-ID. Het einddoel is dat de zorgverlener niet meer actief gegevens hoeft op te vragen, maar deze realtime voor hem beschikbaar zijn. Naast tijdwinst levert dit ook minder fouten op dan bij het handmatig koppelen van gegevens.
Wat is de rol van Nictiz bij de Beeldbeschikbaarheid?
Nictiz is verantwoordelijk voor realisatie van de informatiestandaard. Afstemming daarover vindt plaats in samenwerking met MedMij, IHE NL, HL7 NL, Cross eHealth en de leveranciers. Daarbij zijn we ook lid van de Coalitie Beeldbeschikbaarheid. Het ministerie van VWS heeft aan ZIN, NEN, Nictiz, Twiin, TSV, VZVZ en de NVvR gevraagd om een coalitie te vormen. Dit in verband met het ontbreken van een kwaliteitsstandaard en de verschillende al lopende trajecten zoals Twiin, Taskforce Samen Vooruit (TSV) en EGIZ, ten tijde van het opstarten van dit project. Belangrijkste doel van de coalitie is het organiseren van een effectieve en doelmatige samenwerking tussen alle partijen die vanuit hun rol in de zorg of in opdracht van VWS bijdragen aan de realisatie van Beeldbeschikbaarheid.
Samenwerking tussen partijen
Deelnemers aan de Coalitie Beeldbeschikbaarheid voelen zich gecommitteerd aan het beoogde doel ieder vanuit zijn/haar eigen rol, taak en verantwoordelijkheid. Wat kenmerkt ieders inbreng:
Onze expert
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Meld je aan voor de nieuwsbrief en lees elke maand alles over de laatste ontwikkelingen op het gebied van digitale informatie-uitwisseling, projecten, publicaties en events.
Bekijk de privacyverklaring.