Skip to the main content

Werken aan Wegiz

Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg is belangrijk om goede zorg te kunnen leveren. Een zorgverlener moet op het juiste moment de juiste informatie hebben om te weten wat er speelt en welke behandeling een patiënt eerder heeft gehad. Dit voorkomt vermijdbare fouten en bespaart tijd. Het wetsvoorstel voor elektronische gegevensuitwisseling gaat voor specifieke gegevensuitwisselingen digitale uitwisseling verplichten, zodat interoperabiliteit wordt bereikt én de data kunnen worden hergebruikt.

Werken aan Wegiz

Wegiz, een omvangrijk en complex traject

Het is een omvangrijk en complex traject om van gegevensuitwisseling naar wettelijke verplichting van de digitale uitwisseling, inclusief certificering en handhaving te komen. Deze wet  bepaalt dát zorgverleners gegevens met elkaar elektronisch moeten uitwisselen, maar ook volgens welke afspraken dit moet verlopen. Denk aan een recept voor medicijnen of een röntgenfoto. Deze afspraken gaan onder andere over taal en techniek. Meer hierover lees je onder Normering en certificering.

Wat is de rol van Nictiz in Wegiz?

Nictiz is nauw betrokken bij Wegiz-programma van VWS, vanwege onze specifieke kennis op het gebied van informatievoorziening in de zorg. Wij dragen bij aan alle fasen die doorlopen moeten worden voor het wetstraject. Daarom is er in oktober 2020 binnen Nictiz gestart met het project ‘Werken aan Wegiz’. Binnen dit project wordt er inhoudelijk bijgedragen aan het Wegiz-programma van VWS zoals het ontwikkelen, beheren en implementeren van informatiestandaarden en het meedenken en schrijven aan normen.

Wat is de rol van Nictiz in Wegiz?

Onze experts

Wil je meer weten over het project ‘Werken aan Wegiz’?
Neem dan contact op met de projectleider binnen Nictiz.
Sigrid Jansen

Sigrid Jansen

Sigrid Jansen

Adviseur

Werken aan Wegiz

Bekijk profiel

Samenwerkingen

Voor het project Werken aan Wegiz wordt er nauw samengewerkt met organisaties zoals de NEN en VWS.

De voordelen van Nictiz

Expertise

Nictiz is dé kennisorganisatie voor de digitale informatievoorziening in de zorg.

Groot internationaal netwerk

Nictiz beschikt over een groot nationaal- en internationaal netwerk. Van beleidsmakers, koepelorganisaties tot zorgaanbieders.

Onafhankelijke positie

Nictiz staat onpartijdig tussen de partijen in het veld, staat voor het algemeen belang en gedraagt zich onafhankelijk in de uitvoering.

Over Nictiz

Ik wil graag

Contact opnemen

Ik wil graag

Met een expert praten

Vrijblijvend

Contact opnemen met Nictiz

Ga naar boven

Volg ons