Skip to the main content

Patiëntvriendelijke termen in SNOMED

Hoe kun je er nu voor zorgen dat patiënten begrijpen wat zorgverleners over hen vastleggen, zodat ‘informed consent’ en ‘shared decision making’ goed mogelijk is? Juist, door het gebruik van patiëntvriendelijke omschrijvingen.

Patiëntvriendelijke termen in SNOMED

Positief effect op herstel door goede communicatie

Uit onderzoek is gebleken dat goede communicatie tussen zorgverlener en patiënt een positief effect heeft op herstel, het opvolgen van adviezen, het dagelijks functioneren en het algemeen welbevinden. Ook draagt het bij aan begrip over een ziektebeeld, prognose en mogelijke behandelingen. Patiënten die een goede relatie hebben met hun zorgverlener, kunnen zelfs beter pijn verdragen. Betere gezondheid door betere communicatie en informatie dus. Goede communicatie is van veel factoren afhankelijk. Daarbij is begrip een heel belangrijke.

Met SNOMED verbinden en innoveren we de zorg

Door patiëntvriendelijke omschrijvingen te koppelen aan SNOMED kunnen leveranciers van PGO’s en patiëntportalen deze ook inbouwen . Zo kan de zorgprofessional in zijn eigen medische taal zorginformatie vastleggen en kan de patiënt deze informatie in begrijpelijke omschrijvingen lezen. De zorgprofessional legt bijvoorbeeld ‘anosmie’ en ‘dyspneu door SARS-CoV-2’ vast in het medisch dossier en een patiënt ziet ‘niet kunnen ruiken’ en ‘moeite met ademen door COVID-19 (corona)’ in zijn PGO. Het streven is om SNOMED te voorzien van nog meer patiëntvriendelijke omschrijvingen, zodat nog meer medische termen een begrijpelijke omschrijving krijgen.

Onze Experts

Natasha Krul

Natasha Krul

Medisch Terminoloog

Bekijk profiel

View all

Over Nictiz

Nictiz ontwikkelt een visie op het zorginformatiestelsel en de architectuur die dat stelsel ondersteunt. We ontwikkelen en beheren standaarden die digitale informatievoorziening mogelijk maken en zorgen ervoor dat zorginformatie eenduidig kan worden vastgelegd en uitgewisseld. Daarnaast adviseren we en delen we kennis over digitale informatievoorziening in de zorg. Daarbij kijken we niet alleen naar Nederland, maar ook naar wat er internationaal gebeurt.

Over Nictiz

De kracht van Nictiz als samenwerkingspartner

Expertise

Wij zijn dé kennisorganisatie voor digitale informatievoorziening in de zorg.

Groot netwerk

Wij beschikken over een groot nationaal- en internationaal netwerk. Van beleidsmakers, koepelorganisaties tot zorgaanbieders.

Onafhankelijke positie

Wij staan onpartijdig tussen de partijen in het veld, staan voor het algemeen belang en gedragen ons onafhankelijk in de uitvoering.

Neem contact op

Ik wil graag

Contact opnemen

Ik wil graag

Met een expert praten

Vrijblijvend

Contact opnemen met Nictiz

Ga naar boven

Volg ons