Skip to the main content

TEHDAS

TEHDAS  staat voor Towards European Health Data Space. Dit joint action-project ontwikkelt Europese principes voor het secundair gebruik van gezondheidsgegevens. Deze kunnen vervolgens worden gebruikt voor bijvoorbeeld onderzoek en innovatie.

TEHDAS

Wat is TEHDAS?

TEHDAS is gebaseerd op het Gezondheidsprogramma 2020 van de Europese Commissie, wordt uitgevoerd door 25 Europese landen en gecoördineerd door het Finse Innovatiefonds Sitra. TEHDAS in het leven groepen om hergebruik van gezondheidsgegevens in Europa te faciliteren en te bevorderen. De gegevens kan men dan bijvoorbeeld aanwenden voor wetenschappelijk onderzoek of beleidsbeslissingen.

Waarom TEHDAS?

Beschikbare zorgdata wordt vooral nog gebruikt voor primair gebruik: continuering en verbetering van gezondheidszorg. Hergebruik van gezondheidsgegevens voor bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek of beleidsbeslissingen, ook wel secundair gebruik genoemd, bleef tot nu helaas achter. Daarom heeft de Europese Commissie digitale uitwisseling van zorggegevens voor secundair gebruik tot prioriteit gemaakt. Een van de wapenfeiten is de opzet van een Europese data space (EHDS) voor gezondheidsgegevens. Dit zal een betere uitwisseling en toegang tot verschillende soorten gezondheidsgegevens bevorderen. Denk daarbij aan gegevens uit EPD’s, maar ook aan data uit onderzoeken of biomedische data uit biobanken.

Read all Read less

Wat is de rol van Nictiz in TEHDAS?

Digitale informatie-uitwisseling houdt niet op bij de grens. In Europa worden gezondheidsgegevens op verschillende manieren verzameld. Wij dragen bij aan de ontwikkeling van standaarden die ervoor zorgen dat gegevens over de landsgrenzen hergebruikt kunnen worden. Als onderdeel van TEHDAS draagt Nictiz onder andere bij met onze kennis over semantische interoperabiliteit. Oftewel: Eenheid van Taal. Een onderwerp waar we al veel kennis van en ervaring mee hebben (denk bijvoorbeeld aan X-eHealth).

Wat is de rol van Nictiz in TEHDAS?

Onze experts

Gaby Wildenbos

Gaby Wildenbos

Adviseur Internationaal

Bekijk profiel

View all

Ik wil graag

Contact opnemen

Ik wil graag

Met een expert praten

Vrijblijvend

Contact opnemen met Nictiz

Ga naar boven

Volg ons