Skip to the main content

Hulp bij veranderende informatievoorziening in care-instellingen

Sinds vandaag is versie 3.0 van het Referentiedomeinenmodel Care (RDC)​ beschikbaar. Het RDC is een hulpmiddel voor care-instellingen die aan de slag gaan met of iets willen veranderen in de informatievoorziening. Het RDC maakt inzichtelijk waar knelpunten ontstaan bij bijvoorbeeld veranderende ICT in een care-instelling. Dit zijn niet alleen vraagstukken over ICT in het primaire zorgproces, zoals het aanschaffen van een nieuw patiëntportaal. Het RDC maakt over alle lagen in een care-instelling inzichtelijk waar rekening mee moet worden gehouden als er een verandertraject wordt gestart.

Het RDC is voor en door informatiemanagers, ICT-architecten, procesontwerpers, beleidsadviseurs en ICT-managers uit de caresector ontwikkeld en richt zich primair op deze doelgroep. Het RDC is een eerste stap naar een referentiearchitectuur in care-instellingen. Met het RDC worden diverse zorgdomeinen, zoals het zorgproces en het bedrijfsproces, met elkaar verbonden en worden relaties inzichtelijk gemaakt. Het RDC biedt een duidelijk begrippenkader, helpt bij scopebepaling en is een hulpmiddel voor het identificeren van relaties.

Verandertrajecten

Voorbeelden van verandertrajecten waar het RDC ondersteuning kan bieden zijn de inrichting van het applicatielandschap, de informatiearchitectuur, het procesontwerp of als checklist voor projecten. Vanzelfsprekend zijn ook andere toepassingen mogelijk in de praktijk van care-instellingen.

Het RDC versie 3.0 bestaat uit:

De achtergrond van het RDC 

Informatievoorziening en ICT worden steeds vaker onlosmakelijk verbonden met het primaire zorgproces in care-instellingen. Op initiatief van diverse care-instellingen is in 2012 het iCare platform​ opgericht. Meer dan 50 care-instellingen, diverse regio-organisaties en koepelorganisaties zijn lid van het platform.  Om te voorkomen dat care-instellingen individueel invulling proberen te geven aan vergelijkbare sector brede vraagstukken, is vanuit het iCare platform de werkgroep Architectuur gestart. De werkgroep Architectuur heeft als doel het ontwerpen van een referentiearchitectuur, ter ondersteuning van de informatievoorziening. Het RDC legt daarvoor een basis.

Bijeenkomsten iCare platform

Wilt u meepraten, meedenken en inspiratie opdoen voor het oplossen van ICT-problemen in de caresector? Bezoek dan de bijeenkomsten van het iCare platform. In 2017 worden twee iCare platformbijeenkomsten georganiseerd. De eerste bijeenkomst vindt plaats op donderdag 30 maart. Tijdens deze bijeenkomst staan de ervaringen van cliënten centraal, waaronder in presentaties over persoonlijke gezondheidsomgevingen (MedMij) en ervaringen over het gebruik van een Elektronisch Cliëntendossier (ECD). Enthousiast geworden? Aanmelden voor deze gratis bijeenkomst kan door het invullen van het online aanmeldformulier.

Meer weten?

Voor meer informatie over het Referentiedomeinenmodel care of het iCare platform kunt u contact opnemen met Lisanne van der Molen door een email te sturen naar Lisanne van der Molen​.

Ga naar boven

Volg ons