Skip to the main content

Laboratoriumuitwisseling

Laboratoriumgegevens op uniforme wijze digitaal uitwisselen, zodat zorgverleners, patiënten, laboratoriumspecialisten en onderzoekers gegevens eenduidig interpreteren. Dit voorkomt fouten en bespaart tijd. Handmatig overtypen is bijvoorbeeld niet meer nodig.

Over de informatiestandaard

Labgegevens worden op verschillende momenten in het zorgproces uitgewisseld. Bijvoorbeeld tussen laboratoria en de specialist, om een ziekte vast te stellen. De informatiestandaard ‘Labuitwisseling’ is door Nictiz met andere partijen ontwikkeld en bestaat uit de berichten Lab2lab, Lab2patiënt, Lab2zorg en Lab2publichealth. Laboratoriumgegevens worden op een uniforme wijze digitaal uitgewisseld, zodat zorgverleners, patiënten, laboratoriumspecialisten en onderzoekers de gegevens eenduidig interpreteren. De informatiestandaard Labuitwisseling gebruikt als basis de zorginformatiebouwsteen ‘LaboratoriumUitslag’. Deze bouwsteen is in beheer bij Nictiz.

Over de informatiestandaard

Technische informatie

In de informatiestandaard ‘Laboratoriumuitwisseling’ wordt gebruikgemaakt van de Nederlandse Labcodeset. Dit is een kernset met labconcepten die opgezet is door de klinisch chemici (NVKC) en de medisch microbiologen (NVMM). Voor uniforme en gestandaardiseerde communicatie tussen medisch microbiologische laboratoria onderling en met het RIVM is er een referentielijst ​met de Nederlandse subset van SNOMED -micro-organismecodes. De set ​is in beheer bij Nictiz.

 

Voordelen

De informatiestandaard Laboratoriumuitwisseling creëert Eenheid van Taal en dit levert de volgende voordelen op:

  • Zorgverleners, patiënten, laboratoriumspecialisten en onderzoekers wissselen labgegevens uit zonder eigen vertaaltabellen;
  • Labopdrachten en -resultaten zijn begrijpelijk voor zowel zender als ontvanger;
  • Labresultaten hebben een unieke code vanuit internationale standaarden: SNOMED, LOINC en UCUM;
  • Verbeterde mogelijkheden voor onderzoek.

 

Voordelen

Implementatie

Met het NHG, de VZVZ en de ICT-leveranciers is de eerste stap gezet om de verschillende Lab2zorg-berichten, die allemaal hetzelfde doel hebben, te vervangen door één bericht. Hiervoor is het Lab2zorg-bericht (HL7v3 CDA) bericht aangepast op basis van de zorginformatiebouwsteen ‘LaboratoriumUitslag’. Dit bericht wordt in een pilot getest. De berichten EDIFACT en Lab2zorg (HL7v3 query/response) zullen na verloop van tijd door dit nieuwe Lab2zorg-bericht worden vervangen. Hierdoor kunnen alle ICT-systemen met één bericht alle gegevens uniform versturen.

Implementatie

Niels Caro

Niels Caro

Productmanager

Bekijk profiel

Samenwerking

Samenwerking is cruciaal bij digitale informatievoorziening in de zorg. Voor de informatiestandaard labuitwisseling werken wij nauw samen met onder andere deze partijen.

Ik wil graag

Contact opnemen

Ik wil graag

Met een expert praten

Vrijblijvend

Contact opnemen met Nictiz

Ga naar boven

Volg ons