Skip to the main content

De Nationale Terminologie-server

In samenwerking met softwareleveranciers heeft Nictiz de Nationale Terminologieserver geïmplementeerd. We maken hiervoor gebruik van Ontoserver van onze Australische partner CSIRO, welke gehost wordt door Dedalus. Deze terminologieserver helpt softwareleveranciers en data scientists bij het up-to-date houden van nationale terminologiecontent zoals SNOMED en de Nederlandse labcodeset.

De Nationale Terminologie-server

Eenduidige toegang

Een FHIR-compatibele terminologieserver zorgt voor een consistente en eenduidige toegang tot elke terminologie of classificatie die het bevat. Dit helpt systemen om zonder extra inspanning meer terminologieën en classificaties te gebruiken. En om geregistreerde gegevens gemakkelijker te delen en opnieuw te gebruiken. Een moderne terminologieserver biedt ook mogelijkheden om lokale codesystemen te laden en deze te mappen aan (vertalen naar) nationale codes of andere lokale of systeemcodes.

Geen extra kosten

Gekoppeld aan je bestaande licentie voor het aangeboden codestelsel

Foto van een oranje USB-kabel

Updates kunnen real-time worden doorgevoerd

Of op verzoek gesynchroniseerd worden

Ingezoomde foto van een arts die MRI-beelden bekijkt op een groot scherm en een tablet.

Koppelingen tussen terminologiestelsels

De juiste codes van andere stelsels beschikbaar

Geen extra kosten

Ben je leverancier van HIS/ZIS-software, beheerder van classificatie- en terminologiestelsels, implementatie-expert of analist op het gebied van interoperabiliteitonderzoekers dan is toegang tot de resources op de terminologieserver gekoppeld aan je bestaande licentie voor het aangeboden codestelsel.

Wanneer je bijvoorbeeld in het bezit bent van een SNOMED-licentie, heb je zonder extra kosten toegang tot deze terminologie via de terminologieserver.

De terminologieserver biedt naast gelicentieerde content ook gratis content aan. Deze content is inzichtelijk na het aanmaken van een account. De instructies hiervoor zijn te vinden in de handleiding onderaan deze pagina.

Delen van terminologieën

Nieuw is ook de syndicatiefeed of webfeed op basis van een Application Programming Interface (API) waarmee inhoud kan worden gedistribueerd over een groep terminologieservers.

Hierdoor kun je jouw eigen terminologieën met anderen delen. Je kunt kiezen voor een licentie voor een read-only of volledige terminologieserver. Deze is van hetzelfde type als de nationale server zodat de integratie zo eenvoudig mogelijk wordt gemaakt.

De nationale terminologieserver wordt aangeboden met een uptime van 99,8% tijdens kantooruren. Vandaar dat wij aanraden om een van de twee opties te kiezen, zodat je de uptime voor het gebruik in de eigen systemen kunt borgen.

 

Beschikbare stelsels

Codesystemen, waardensets en concepten voor een groeiend aantal nationale en internationale terminologieën en classificaties zijn opgenomen in de Nationale Terminologieserver.

De volgende stelsels zijn beschikbaar:

Deze inhoud wordt continu uitgebreid zodra de overeenkomsten met beheerders van relevante terminologiestelsels gesloten zijn. Het uiteindelijke doel is om alle gebruikte en relevante terminologie en classificatiestelsels in Nederland aan te bieden. Hiermee wordt de terminologieserver van Nictiz een ‘one stop shop’ voor standaardterminologie.

Handleiding | Manual

Foto van een opengeslagen boek.

Handleiding

Nieuwe gebruikers (NL)

Ga naar handleiding
Foto van een hand die een tablet vasthoudt als een dienblad met daar op drie vallende boeken.

Manual

For new users (English)

Go to manual

Handmatig bijwerken niet meer nodig

Door het gebruik van de terminologieserver is het voor steeds meer toepassingen niet meer nodig om de systemen handmatig bij te werken met handmatig gedownloade bestanden. Daarmee neemt de terminologieserver de drempel weg voor het implementeren van terminologie. Updates kunnen real-time worden doorgevoerd of op verzoek gesynchroniseerd worden. Wij denken graag met je mee om tot de beste oplossing voor iedere unieke situatie te komen.

 

 

Onze experts

Heb je naar aanleiding van deze pagina vragen, neem dan contact op met onze expert.
Portretfoto van een glimlachende Feikje Hielkema - Raadsveld, taaltechnoloog bij Nictiz.

Feikje Hielkema

Feikje Hielkema

Taaltechnoloog

Terminologie

Bekijk profiel

Alle experts

Ik wil graag

Contact opnemen

Ik wil graag

Met een expert praten

Vrijblijvend

Contact opnemen met Nictiz

Go to top

Volg ons