Skip to the main content

SNOMED National Release Center

Bij het goed kunnen delen en het (her)gebruiken van zorginformatie is het belangrijk dat deze informatie voor zorgverleners onderling en voor zorgverlener en patiënt dezelfde betekenis heeft. Voor eenheid in terminologie (Eenheid van Taal) wordt SNOMED steeds meer erkend als dé internationale oplossing. SNOMED​ is een internationaal medisch terminologiestelsel dat een verzameling standaardtermen met hun synoniemen bevat. In 2007 is de Nederlandse overheid lid geworden van SNOMED International​ met het doel om deze internationale terminologie in de Nederlandse zorg in te voeren. Het terminologiecentrum van Nictiz is verantwoordelijk voor het beheer van SNOMED in Nederland en heeft daartoe het SNOMED National Release Center (NRC) opgericht.

SNOMED National Release Center

Aanvragen SNOMED-licentie

Het gebruik van SNOMED vereist een licentie. Ziekenhuizen, ICT-leveranciers en andere zorg-organisaties kunnen kosteloos bij Nictiz een licentie aanvragen. Een overzicht van de licentiehouders vind je hier​.

Vragen

Nictiz stimuleert het gebruik van SNOMED op allerlei manieren. Denk hierbij aan cursussen, presentaties,  gevraagd en ongevraagd. Ook organiseren we webinars. Heb je een vraag over SNOMED stuur ons dan een e-mail op info@snomed.nl.

Aanvragen SNOMED-licentie

Ondersteuning

Ondersteuning bij het implementeren van referentiesets

Op verzoek ondersteunt Nictiz bij het opstellen en beheren van zogenaamde referentiesets. Referentiesets, regelmatig aangeduid als subsets, zijn een set van concepten, termen en relaties uit SNOMED die relevant zijn voor een specifiek doel, zoals de registratie van allergenen, implantatenlijst, kernset, diagnosethesaurus, verrichtingenthesaurus.

Ondersteuning bij het gebruik van terminologieservices

Met een terminologie-explorer kunnen concepten, termen en relaties opgevraagd worden. Nictiz stelt deze services als open source software beschikbaar. Zo kunnen gebruikers snel en eenvoudig de juiste medische termen vinden die voor een vakgebied relevant zijn. Op dit moment zijn er terminologie-explorers voor SNOMED CTLOINCICD10ATCISO9999HL7 en de Nationale Contra indicatielijst.

 

Ondersteuning

Ondersteuning ICT-leveranciers

Ondersteuning voor ICT-leveranciers

Voor licentiehouders van SNOMED stelt Nictiz tools beschikbaar. Denk hier bijvoorbeeld aan het SNOMED-forum, waarop u vragen kunt stellen aan de SNOMED community of antwoorden kunt vinden op uw vragen. Of bekijk de open source software Snowstorm om referentiesets uit de SNOMED-database te extraheren. Neem gerust contact op zodat we samen kunnen kijken hoe wij je van dienst kunnen zijn.

Wijzigingsverzoek voor SNOMED indienen

Twee keer per jaar geeft SNOMED International een nieuwe versie van SNOMED uit. Hierbij worden uitbreidingen op SNOMED, zoals referentiesets, Nederlandstalige concepten en Nederlandse vertalingen van SNOMED, toegevoegd aan de internationale database van SNOMED. Ook worden inconsistenties of onvolledigheden met betrekking tot SNOMED verwerkt.

Mocht u een wijzigingsverzoek voor SNOMED hebben, stuur dan een mail naar request@snomed.nl met uw naam, bedrijfs- of organisatienaam en het doel waarvoor u SNOMED wilt (gaan) gebruiken, opnemen. Wij nemen na ontvangst van je e-mail zo snel mogelijk contact op.

Onze experts

Heb je naar aanleiding van deze pagina vragen, neem dan contact op met een van onze experts.

Pim Volkert

Pim Volkert

Teamlead Terminologie­centrum

Bekijk profiel

Alle experts

Ik wil graag

Contact opnemen

Ik wil graag

Met een expert praten

Vrijblijvend

Contact opnemen met Nictiz

Ga naar boven

Volg ons