Skip to the main content

SNOMED referentiesets

Voor veel gebruikers is maar een deel van concepten, termen en relaties uit SNOMED relevant. Het is daarom mogelijk om binnen SNOMED zogenaamde referentiesets te maken.

SNOMED referentiesets

Wat zijn SNOMED referentiesets?

​SNOMED bevat meer dan 385.000 concepten en Engelstalige termen. Omdat SNOMED veelomvattend is, staat het de praktische bruikbaarheid soms in de weg: voor veel gebruikers is maar een deel van concepten, termen en relaties uit SNOMED relevant. Het is daarom mogelijk om binnen SNOMED zogenaamde referentiesets te maken. Dit zijn sets van concepten voor een speciaal doel of domein. Bijkomend voordeel is dat op deze manier maar een beperkt deel van SNOMED naar het Nederlands vertaald hoeft te worden: alleen de relevante termen uit een referentieset.

Voorbeeld van een referentieset

De Optometristen Vereniging Nederland (OVN) heeft een selectie van ruim 800 SNOMED diagnose-termen voor optometristen gemaakt. Deze termen helpen de optometristen bij het eenduidig vastleggen van diagnoses in hun informatiesysteem. Eenmaal eenduidig vastgelegd kunnen de gegevens voor meerdere doeleinden gebruikt worden: kwaliteitsrapportages, betere communicatie in de zorgketen en voor facturering. Met behulp van de software die Nictiz beschikbaar stelt, kunnen leden van de OVN-commissie deze set zelf uitbreiden en onderhouden Daarnaast wordt de set voorzien van Nederlandstalige synoniemen. De onderstaande figuur illustreert de referentieset voor optometristen.

Wat is de rol van Nictiz?

Nictiz zorgt ervoor dat de Nederlandse referentiesets geïntegreerd worden in de internationale versie van SNOMED en gedistribueerd naar de licentiehouders. Op verzoek assisteert Nictiz bij het creëren van referentiesets. Naast expertise stelt Nictiz ook de beheersoftware ter beschikking.

Handleiding

Referentiesets, mappings en nieuwe concepten maken met SNOMED. Deze handleiding geeft een overzicht van regels en richtlijnen voor het gebruik en de uitbreiding van SNOMED in Nederland. Het is bedoeld voor zorgprofessionals en terminologen in Nederland die een referentieset willen opstellen, mappings naar SNOMED willen maken vanuit een bestaand codestelsel of nieuwe concepten willen coördineren.

Meer weten over het inbouwen van referentiesets? Via deze link geven wij u meer informatie over hoe u dit kunt doen.

Download

Onze experts

Heb je naar aanleiding van deze pagina vragen, neem dan contact op met een van onze experts.

Pim Volkert

Pim Volkert

Teamlead Terminologie­centrum

Bekijk profiel

Alle experts

Ga naar boven

Volg ons