Laboratoria
Voor alle overdrachtsmomenten tussen laboratoria, zorgverleners en patiënten heeft Nictiz samen met de verschillende partijen standaarden ontwikkeld.
Over de sector
Laboratoriumgegevens worden tussen verschillende partijen uitgewisseld:
- Tussen laboratoria en apothekers, huisartsen en specialisten. Voor het vaststellen van ziekten of het volgen van het ziekteverloop;
- Tussen laboratoria en patiënten, zij willen hun eigen laboratoriumresultaten inzien of delen met hun zorgverleners;
- Tussen laboratoria onderling. Laboratoria besteden onderzoeken uit bij gespecialiseerde laboratoria;
- Tussen laboratoria en onderzoeksorganisaties. Om de verspreiding van ziekten te voorkomen worden laboratoriumresultaten gemeld bij onderzoeksinstituten, zoals resistente bacteriën bij het RIVM.
De richtlijnen
De informatiestandaard Labuitwisseling ondersteunt de Richtlijn uitwisseling laboratoriumgegevens, de richtlijn Overdracht van medicatiegegevens in de keten en de geneesmiddelenwet artikel 66a. De informatiestandaard gebruikt voor de berichten de internationale HL7-standaard. Binnen Lab2Zorg wordt nog gebruik gemaakt EDIFACT berichten, deze worden nog wel ondersteund maar hier worden geen wijzigingen meer op gedaan.
Over de standaarden
Voor alle overdrachtsmomenten tussen laboratoria, zorgverleners en patiënten heeft Nictiz samen met de verschillende partijen een informatiestandaard ontwikkeld. Deze standaard bestaat uit de berichten Lab2lab, Lab2patiënt, Lab2zorg en Lab2publichealth. Met deze informatiestandaard worden laboratoriumgegevens op een uniforme wijze digitaal uitgewisseld. Dit voorkomt fouten en bespaart tijd, omdat handmatig overtypen en eigen interpretaties hiermee overbodig zijn. De informatiestandaard Labuitwisseling gebruikt als basis de zorginformatiebouwsteen ‘LaboratoriumUitslag’. Ook wordt gebruikgemaakt van de Nederlandse Labcodeset. Dit is een kernset met labconcepten die opgezet is door de klinisch chemici (NVKC) en de medisch microbiologen (NVMM). Deze bouwsteen en de labcodeset zijn in beheer bij Nictiz.
Voor uniforme en gestandaardiseerde communicatie tussen medisch microbiologische laboratoria onderling en met het RIVM is er een referentielijst met de Nederlandse subset van SNOMED-micro-organismecodes.
Meer informatie
- ‘Nederland kan gidsland worden bij ABR‘ – ICT & health;
- NHG-Tabel Diagnostische Bepalingen (tabel 45).
Samenwerking
Implementatie
Project uniform Lab2zorg-bericht
Met het NHG, de VZVZ en de ICT-leveranciers is de eerste stap gezet om de verschillende Lab2zorg-berichten, die allemaal hetzelfde doel hebben, te vervangen door één bericht. Hiervoor is het Lab2zorg-bericht (HL7v3 CDA) bericht aangepast op basis van de zorginformatiebouwsteen ‘LaboratoriumUitslag’. Dit bericht wordt in een pilot getest. De berichten EDIFACT en Lab2zorg (HL7v3 query/response) zullen na verloop van tijd door dit nieuwe Lab2zorg-bericht worden vervangen. Hierdoor kunnen alle ICT-systemen met één bericht alle gegevens uniform versturen.
Project Eenheid van Taal Antibioticaresistentie
Samen met het RIVM en de NVMM werken we aan het verbeteren van de uitwisseling van laboratoriumgegevens tussen medisch microbiologische laboratoria (MML’s) onderling, en met de landelijke monitoring- en surveillancesystemen van het RIVM. Daarvoor is een gemeenschappelijke taal ontwikkeld: de referentielijst met micro-organismecodes en de labcodeset met de gezamenlijke lijst van bepalingen (in LOINC) inclusief vertalingen. Zo interpreteren gebruikers vastgelegde informatie op eenzelfde manier. Voor de benodigde samenwerkingsafspraken en systeemaanpassingen loopt momenteel een pilot. Kijk voor meer informatie op antibioticaresistentie en RIVM.
Onze expert
Stuur gerust een e-mail naar een van onze experts.
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Meld je aan voor de nieuwsbrief en lees elke maand alles over de laatste ontwikkelingen op het gebied van digitale informatie-uitwisseling, projecten, publicaties en events.
Bekijk de privacyverklaring.
Ik wil graag
Contact opnemen
Vrijblijvend